Talíř (KDU-ČSL): Vrbenské rybníky se otevřou po „generální opravě“

15.03.2021 12:18

Kraj do nich investoval 109 milionů korun z evropských fondů.

Talíř (KDU-ČSL): Vrbenské rybníky se otevřou po „generální opravě“
Foto: kdu.cz
Popisek: František Talíř

Vyvezení přes 126 tisíců tun bahna, obnovení 21 ostrovů a vybudování čtyř nových stanovišť pro ptáky či vyhloubení tří mělkých tůněk pro obojživelníky. To jsou nejzásadnější opatření, kterými kraj pomáhá zlepšit přírodní prostředí v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na okraji Českých Budějovic.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Konkrétně zatím v případě rybníků Domin a Bažina. Informoval o tom první náměstek hejtmana František Talíř zodpovědný za životní prostředí v Jihočeském kraji s tím, že projekt si vyžádal náklady 109 milionů korun. Kompletní sumu získal kraj jako dotaci z evropských zdrojů - Operačního programu Životní prostředí.

Práce na revitalizaci Vrbenských rybníků, které byly vždy přerušeny v době hnízdění ptactva, začaly v listopadu 2019 a nyní jsou prakticky u konce. „Jsem opravdu moc rád, že jsme dokázali rekultivovat a dát dohromady zase další kousek naší krásné jihočeské krajiny. A to je zásadní nejen pro ty živočichy, kteří zde žijí, ale také pro lidi, kteří mají zase kam chodit do přírody na procházky. Což je zvláště v dnešní pandemické době velmi důležité,“ vysvětlil František Talíř a dodal: „Rybníky jsme důkladně odbahnili, což pomůže jejich zdravější kondici. Momentálně se ještě dokončují opravy cest na hrázích a hotovo bude nejpozději do konce března, v případě příznivého počasí i dříve,“ upřesnil první náměstek hejtmana.

Uvedená lokalita je domovem více než 90 druhů ptáků. Z nejvzácnějších lze jmenovat kvakoše nočního, rybáka obecného, husici liščí, racka černohlavého, kolpíka bílého či volavku stříbřitou. Z dalších živočišných druhů se tu vyskytuje například řada obojživelníků i velmi bohaté společenstvo motýlů. „V následujících letech chceme v podobných projektech určitě pokračovat. V plánu máme rekultivaci Vávrovských rybníků, kde jsme nyní ve fázi projektových příprav,“ nastínil další postup František Talíř. 

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky leží na severozápadním okraji Českých Budějovic a má rozlohu 245,8 hektaru. Zahrnuje rybníky a rozsáhlé plochy přilehlých mokřadů a luk, kde se vyskytuje bohatá a unikátní fauna i flóra. Zřízena byla v roce 1990 a od roku 1993 jí prochází naučná stezka Po hrázích Vrbenských rybníků. Jako součást evropsky významné lokality a ptačí oblasti zároveň patří do soustavy NATURA 2000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…