Tejc (ČSSD): Oprávnění, které teď zavádíme pro policii, už dávno mají exekutoři, a nikoho to nevzrušuje

01.07.2016 13:36

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 7. 2016

Tejc (ČSSD): Oprávnění, které teď zavádíme pro policii, už dávno mají exekutoři, a nikoho to nevzrušuje
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Byla přerušena rozprava a já jsem chtěl reagovat na pana kolegu Kalouska. On tady hovořil o tom, že vždycky tak náhodou roste ekonomika v době, kdy vládne sociální demokracie, a vždycky tak náhodou klesá, když zrovna vládne pravice. Já myslím, že to asi už náhoda nebude, když se to pravidelně opakuje. A je třeba se zamyslet, ale měla by se zamyslet především pravice, proč se jí tak nedařilo.

Ale podstata toho, co tady bylo řečeno k zákonu o centrální evidenci účtů - já jsem mezi těmi, kteří se velmi zamýšlejí nad tím, zda nevstoupíme někomu do soukromí, zda neprolomíme dalším zákonem soukromí. Jsem pro jen tehdy, kdy je to nezbytně nutné.

Já bych se chtěl zeptat těch, kteří tento návrh kritizují, kde je to nové prolomení. Cožpak ta policie, státní zastupitelství, soudy, už dnes nemají informace o tom, kdo má účet v jaké bance? Samozřejmě mají. Tady nejde o žádné nové právo státu získávat informace, tady nebude nikdo získávat ani jednu informaci více. Naopak, bude získávat méně, protože dnes se posílá informace a žádost do všech bank a ve všech bankách se dozvědí, že někdo je vyšetřován nebo je podezřelý a musí hlásit, zda tam účet má nebo nemá. Takto budou ty informace jenom u orgánů činných v trestním řízení a žádné nové se získávat nebudou.

Mimochodem, toto oprávnění, které teď zavádíme pro policii, už dávno mají exekutoři, a nikoho to nevzrušuje. Takže si myslím, že bychom neměli z tohoto návrhu zákona dělat nějaký démonický zákon, protože žádná nová oprávnění získávat informace prostě nezavádí. Není to pravda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…