Telička (ANO): Polovina členů evropských vlád by nedokázala odpovědět

11.03.2017 22:00

V úterý 7. března uspořádal místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička společně s Pavlem Pocem, místopředsedou Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) diskusi o oběhové ekonomice. Pavel Telička se tématu dlouhodobě věnuje, byl zpravodajem ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku pro velkou část příslušné legislativy. Cílem debaty tentokrát bylo přiblížit poslancům Evropského parlamentu, Evropské komisi a zástupcům průmyslu realitu oběhové ekonomiky na konkrétních, dnes již existujících příkladech.

Telička (ANO): Polovina členů evropských vlád by nedokázala odpovědět
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Hlavními aktéry debaty byli vedle Pavle Teličky, Pavla Poce a místopředsedy Evropské komise Jyrkiho Katainena zástupci osmi společností z různých průmyslových odvětví (SUEZ, DSM, IKEA, Michelin, Phillips Lighting, Tetra Pak, Umicore a Unilever), kteří představili konkrétní příklady výrobků, které naplňují principy oběhové ekonomiky. Každý z výrobků přitom přispívá ke snižování produkce odpadu či jeho zpracování, ale také ke snížení emise CO2 a jiných znečišťujících látek.

Nerostné zdroje naší planety nejsou nekonečné a je nutné o nich tak uvažovat a využívat je nejefektivnějším možným způsobem. Každý občan EU vyprodukuje za rok v průměru téměř 500 kg odpadu z domácnosti, který je buď spálen, odvezen na skládku nebo v menší míře recyklován. Koncepce oběhové ekonomiky navrhuje řešení pro nakládání s odpady poté, co jsou vyprodukovány, tedy pro znovuvyužití, opravy či recyklaci, ale především nabízí možnosti pro předcházení vzniku odpadů. Tak je možné chránit nerostné zdroje a nakládat s nimi účelně. Je logické, že doprovodným důsledkem je také snížení spotřeby energie.

Pavel Telička v debatě poznamenal: ,,Oběhová ekonomika vyžaduje změnu kultury. Skutečným problémem, na který se musíme zaměřit, je nedostatek politické vůle. Pokud se zeptáte členů vlády kterékoli evropské země co znamená oběhová ekonomika, polovina by vám pravděpodobně nedokázala odpovědět. Pokud skutečně dojde ke změně politického myšlení v této oblasti, nejsme už od změny kultury daleko."

,,Považuji oběhovou ekonomiku za příležitost pro český i evropský průmysl. Důležité je vytvořit příznivé právní prostředí a tím dát firmám  a státům správné nástroje. Proto jsem v revidované odpadové legislativě navrhl zařadit přílohu obsahující seznam ekonomických a dalších instrumentů, které můžou pomoci podpořit přechod k oběhové ekonomice. Zapojení státu a tzv. zelené veřejné zakázky v tomto směru vnímám jako klíčové. Co je však ještě důležitější, abychom dokázali správně nastavit, implementovat a vynucovat legislativu, která se v oblasti oběhové ekonomiky chystá."

Pavel Telička se v diskusi v mnohém shodnul s místopředsedou Evropské komise Jyrki Katainenem i se svými kolegy z Evropského parlamentu napříč frakcemi.  

,,Toto je chvíle, kdy jsme ve vzácné shodě napříč institucemi, politickými frakcemi i průmyslem. Nemusíme se vždy nutně shodnout na detailech, ale máme velmi jasný společný cíl. Tím je aby se oběhová ekonomika stala běžnou realitou." Poznamenal ve své závěrečné řeči Pavel Telička.

Poslanci Evropského parlamentu budou o balíčku návrhů týkajících se odpadového hospodářství, který je v podstatě základem oběhové ekonomiky, hlasovat již za týden na plénu Evropského parlamentu.

Záznam konference si můžete prohlédnout zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.