Telička (ANO): Pro firmy je členství České republiky v Unii naprostou nutností

21.03.2017 7:29

Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička navštívil 9. března 2017 dvě moravská města. První zastávkou bylo Gymnázium v Třebíči, kde debatoval se studenty o smyslu členství ČR v EU. Studenty nejvíce zajímaly možné varianty budoucí podoby EU, problém minimální mzdy a dalších sociálních standardů, které některé členské státy zavádějí zejména v silniční dopravě a nabourávají tak fungování vnitřního trhu. Pozornost byla také upřena na přijetí eura v ČR či, jak by se podle Pavla Teličky dala zlepšit komunikace mezi členskými státy a poslanci Evropského parlamentu. Pavel Telička vyzval studenty, aby alespoň část studia strávili v zahraničí a využili program Erasmus+.

Telička (ANO): Pro firmy je členství České republiky v Unii naprostou nutností
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

„Byl jsem příjemně překvapen kvalifikovanými dotazy, které studenti vznášeli. Je vidět, že o Evropské unii a členství ČR v ní, přemýšlejí. Velký počet z nich vnímají EU jako příležitost a uvědomují si přínos pro ČR,“ hodnotil Pavel Telička diskuzi se studenty.

V druhé části programu navštívil Pavel Telička v rámci svého projektu "Za co všechno (ne)může Brusel?" Znojmo. Nejprve se setkal s vedením firmy TOS a.s., které mu představilo své produkty a služby. Vedení zmínilo i obtížné období svých začátků při transformaci firmy v 90. letech tak, aby odpovídala nové poptávce tržních ekonomik.

Vedení společnosti zdůraznilo, že bez Evropské unie se jejich firma neobejde a ocenilo práci Pavla Teličky při vyjednávání vstupu ČR do EU i nyní. Společnost by si v budoucnu zejména přála, aby ČR přijala euro, neboť již nyní kupuje některé materiály v ČR v eurech, ale mzdy, daně a sociální pojištění musí platit v českých korunách. Pavel Telička následně nahlédl i do provozu.

Další zastávkou byly Znojemské strojírny, jeden z největších zaměstnavatelů v regionu. Pavel Telička hned v úvodu navštívil provoz. Řada strojů a zařízení byla financována prostřednictvím strukturálních fondů EU, které jim umožnily inovovat výrobu. I vedení této společnosti zajímalo téma eura. Společnost by si v budoucnu přála zejména více dotačních programů na vzdělávání, protože nové znalosti jsou pro jejich zaměstnance při výkonu práce klíčové a pozornost v ČR danému problému je nedostatečná.

Posledním bodem programu Pavla Teličky byla veřejná debata se znojemským rodákem Milošem Gregorem, politologem přednášejícím na Masarykově univerzitě v Brně. Diskuze s občany probíhala již od počátku a byla velmi živá, neboť je zajímala celá škála témat od minimální mzdy v dopravě, přes zahraniční politiku a migrační krizi, až po to, jak odhalit dezinformace, či jak by bylo možné fungování EU více zjednodušit.

Pavel Telička si návštěvu Znojma velmi pochvaloval. „Znovu se mi potvrdilo, že pro firmy je členství ČR v EU naprostou nutností, aby jejich obchod a výrobní program dobře prosperoval. Znojemští občané se zase bez jakéhokoli ostychu ptali na velké množství aktuálních otázek, o kterých se dozvídají zpravidla jen z médií, a neváhali ani diskutovat mezi sebou. Právě takové debaty považuji za nejpodnětnější.“

Debata ve Znojmě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.