Telička (ANO) ve Washingtonu: Někdy to vypadá, jako by Spojené státy neměly o existenci EU ponětí

29.10.2015 11:56

Telička ve Washingtonu jednal o Kubě a vztazích mezi EU a USA.

Telička (ANO) ve Washingtonu: Někdy to vypadá, jako by Spojené státy neměly o existenci EU ponětí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Ve druhé části cesty do Spojených států diskutoval Pavel Telička ve Washingtonu s americkými i evropskými představiteli o znovunavázání vztahů s Kubou, vztazích mezi EU a USA a situaci v Ázerbájdžánu.

Ve Washingtonu se poslanec Telička 19. října setkal s představiteli zastoupení Evropského parlamentu Antoinem Ripollem a Geoffreym Harrisem, s nimiž hovořili především o vývoji americko-evropských vztahů.

„Vztahy, které nejsou právě vynikající, potřebujeme naléhavě oživit. Někdy to vypadá, jako by Spojené státy neměly o existenci EU ponětí, zatímco v různých částech Evropy sílí antiamerikanismus,“ prohlásil po setkání Pavel Telička.

“Podle zástupců EP panuje napětí hlavně v oblastech energetiky, ochrany dat, geneticky upraných plodin, a dalších. Američtí představitelé se také kriticky dívají na chabou reakci EU na migrační krizi,“ dodal poslanec.

“Potřebujeme také silnější impuls pro vyjednávání o dohodě TTIP. Měli bychom být schopni lidem v Evropě vysvětlit, v čem je pro ně tato dohoda výhodná,“ dodal.

Spolu s Martinem Paloušem z Florida International University a kubánskou aktivistkou Rosou Marií Paya se Pavel Telička sešel s Eddym Acevedem, ředitelem kabinetu republikánské kongresmanky Illeny Ross-Lethinenové. Eddy Avecedo kritizoval politiku americké vlády vůči Kubě a zdůraznil, že pokrok ve vyjednávání musí provázet reformy na straně Castrova režimu. Na Kubě se však nic zásadního neděje.

O Kubě a evropsko-americké spolupráci hovořil Pavel Telička také s prezidentem Národní nadace pro demokracii (National Endowment Fund) Carlem Gershmanem a její viceprezidentkou Barbarou Heig. Tato nezisková organizace používá tzv. soft power pro podporu demokracie ve světě.

Podle představitelů nadace se situace na Kubě od obnovení vztahů s USA ve skutečnosti zhoršila, počet uprchíků se zdvojnásobil. Američtí investoři se kvůli překážkám na trhu vracejí z Kuby zklamáni.

V rozhovorech s představiteli amerického ministerstva zahraničí se Pavel Telička zaměřil na situaci v Ázerbájdžánu. Zmínil také svou plánovanou cestu do Baku odvolanou poté, co ázerbájdžánské úřady zrušily oficiální část jeho programu.

„Ázerbájdžánské úřady využily rezoluci Evropského parlamentu kritizující porušování lidských práv v zemi jako záminku pro vyhýbání se dialogu,“ uvedl Pavel Telička. „Budu se ale vývoji v Ázerbájdžánu věnovat i nadále a budu se snažit zemi navštívit.“

Poznamenal také, že USA a EU by měli ve snaze o zlepšení situace v Ázerbájdžánu úžeji spolupracovat. Bude však nejprve nutné najít cestu, jak toho dosáhnout, a dohodnout se na konkrétním postupu, kde by mohlo být dosaženo pokroku.

“Cesta do Spojených států byla velmi užitečná a informativní,“ řekl Pavel Telička. „Vždy je dobré si vyslechnout názor partnera. Mám teď lepší představu o názorech Washingtonu na témata, kterým se věnuji v Evropském parlamentu,” uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…