Telička (Hlas): Opozice musí svolat schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, ta naprosto selhává

11.10.2020 11:18

Komentář na facebookovém profilu k pandemické situaci

Telička (Hlas): Opozice musí svolat schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, ta naprosto selhává
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

ČR prochází bezprecedentní pandemickou krizí a brzy se prohloubí krize ekonomická. Kde je iniciativa parlamentní opozice na svolání schůze Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě? Proč by tak měla učinit bez ohledu na to, jaké jsou šance na úspěch:

- Kdy jindy, než v situaci, kdy vláda totálně selhává. V dané situaci to je téměř povinnost. V minulosti opozice vyvolala hlasování v mnohem méně problematických situacích.

- Zemi nemůže z krize vyvést ten, který ji do ni uvrhl.

- Absence tohoto kroku vyšle signál, že vládě bude i nadále procházet cokoliv a že opozice umí sice štěkat, ale ne o moc víc.

- Svolání schůze za tímto účelem dá prostor pojmenovat a zviditelnit selhání vlády, ale i představit ucelený soubor vlastních řešení, na kterých se opozice může shodnout.

- Takové jednání a hlasování může opozici stmelit a ukázat, zda je skutečnou alternativou k této vládě, zda její lídři mohou obstát. Může dále vést ke zformování jedné či dvou stínových vlád. Příslib spolupráce u piva je jedna věc, schopnost podstoupit riziko a prokázat leadership je věcí druhou.

- Konstruktivní a věcná diskuse opřená o alternativní řešení může mnohým občanům otevřít dosud shovívavé či zalepené oči.

- Nelze přeci ustupovat s argumentem, že to Babiš využije k vlastnímu PR. Pokud se bojíme jeho PR, těžko můžeme být alternativou.

- ČSSD si bude muset pod tlakem vybrat - plnou zodpovědnost za podržení vlády, která ji v budoucnu pohřbí, nebo start k budoucí moderní levicové straně (s jiným vedením).

Jistě, pravděpodobnost úspěchu tohoto kroku není vysoká, ale nejhorším postupem je čekat, že to půjde samo. Že se v tom Babiš má vymáchat (to si lidé nezaslouží). Situace se bude vyvíjet, lidé opět přispějí k tomu, že se vše plus minus zvládne a nejneschopnější premiér naší historie to vyhlásí za své vítězství a půjde si pro nezaslouženou výhru ve volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice