Teska Arnoštová (ČSSD): Řecko nesmíme nechat potopit

27.08.2015 19:09

Řecká krize je v současné době velmi diskutovaným tématem, přičemž názory politiků a občanů na samotné Řecko a na odpovídající reakci zbývajících států Evropské unie jsou nesmírně rozmanité.

Teska Arnoštová (ČSSD): Řecko nesmíme nechat potopit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová

K tomu, abych se mohla odpovědně zamyslet nad tímto tématem, jsem situaci diskutovala s několika zainteresovanými osobnostmi, z nichž některé pocházely přímo z Řecka.

Většina těchto osob poukazovala na nedostatek lidské soudržnosti v Evropské unii a neochotu Evropy si přiznat spoluodpovědnost za změny politických systémů v některých arabských zemích, které předcházely vzniku a rozvoji tzv. Islámského státu, neboť byla zničena infrastruktura v těchto zemích a zabiti mnozí rodinní příslušníci těch, kteří posléze narukovali do služeb Islámského státu. Nebezpečí představuje potenciální populismus a paušalizace zemí na národní úrovni, neboť právě Řecko je určitou obětí klientelistických vazeb jeho bývalých významných představitelů, kteří do značné míry dovedli zemi do současného stavu a uvrhli do problémů většinu řecké populace, která za tyto problémy vůbec nemohla. Premiér Tsipras (a jeho levicová strana Syriza) měl tak vysokou přetrvávající podporu i po ústupcích Evropské unie navazujících na referendum o úsporných opatřeních. Byl brán jako energický a z korupčního hlediska po dlouhé době nezatížený řecký lídr. Lídr, který nastoupil poté, co podle Řeků selhaly pravicové lidovecké i levicové sociálně demokratické vlády, jež se po dlouhá léta střídaly ve vedení země.

Zajímavý byl postup řeckých obyvatel při hlasování o úsporných opatřeních v tomto referendu. Lidé podle všeho neuvažovali o nějaké řecké strategii, ale pouze vyjadřovali svoji frustraci a v hlasování chtěli vyjádřit svůj pravý názor, a to přes obrovský tlak ze světa a uzavření řeckých bank v době krátce před vlastním referendem.

Při úvahách o podpoře či nepodpoře setrvání Řecka v eurozóně a o stávající problematice uprchlictví se politici nacházejí ve velice náročné situaci, protože existuje přetrvávající názor evropské populace, která ve většině přijímání jakéhokoli počtu uprchlíků paušálně odmítá a rozhodnutí daného politika pak může následně výrazně ovlivnit volební výsledek daného subjektu. Přesto je nutné, aby Evropa vyvodila určitou spoluodpovědnost a dobrovolně přijala určitý počet uprchlíků. K tomu lze uvést jeden velice zajímavý historický příklad z českých zemí, kdy Češi přijali během let 1948 a 1949 na 14 000 řeckých uprchlíků, z toho 8 000 dětí, a pozitivně se tak zařadili do evropské historie.

Chování řeckých vlád v posledních více jak 30 letech budiž ponaučením pro české i četné zahraniční vlády, aby si dávaly neustálý pozor na riziko klientelismu a korupce, a aby dávaly zároveň důraz na morální aspekt a spravedlnost v českém i evropském prostoru. V rámci řecké krize a vztahů mezi ním a Evropskou unií je nutné neuvažovat pouze v ekonomických souvislostech, ale také ve vztahových a sociálních aspektech. Jednoznačně se kloním k názoru, že by Řecko mělo zůstat v Evropské unii, neboť jeho nucené vystoupení a případný bankrot by byly nejen důsledkem nesolidárního počínání Evropské unie, ale zároveň by to poškodilo či výrazně poškodilo samotné Řecko i Evropskou unii. V rámci finanční výpomoci Řecku je nutné dbát na dodržování účinných, ale zároveň přijatelných a ekonomicky udržitelných opatření, které udrží nad vodou řecké rodiny a nepřinesou na zmar dosavadní snahy stávajících běžných řeckých rodin držících se někdy konečky prstů, a to i díky výrazné mezigenerační solidaritě. Na samotném Řecku je pak nastavení takových prorůstových opatření a odpovídajících inovací, které zvrátí současný negativní trend. Z mnoha výše naznačených důvodů doufám, že se jim to podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.