Teska Arnoštová (ČSSD): Stát vlastně přispěje na předvolební kampaň Andreje Babiše

29.01.2016 20:50

Vyjádření Lenky Tesky Arnoštové k návrhu ministra financí na snížení DPH u točeného piva

Teska Arnoštová (ČSSD): Stát vlastně přispěje na předvolební kampaň Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Prohlášení ministra financí Andreje Babiše, že chce snížit DPH u točeného piva z 21 na 10 procent, je pro mě nepochopitelné, a přiznávám, také šokující. Je tomu 10 dnů, co jsem jako náměstkyně ministra zdravotnictví představovala Akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu, kterým jsme vyhlásili dlouhodobý program s cílem snížit mimo jiné alarmující závislosti a spotřebu alkoholu v české populaci. Akční plán, který v loňském roce schválila Vláda České republiky. Ta vláda, ve které je Andrej Babiš významným členem.

Jedním z důvodů, proč jsme připravili zmíněný Akční plán, je alarmující statistika užívání alkoholu, která mimo jiné říká, že v České republice pravidelně pije alkohol 20 procent mladistvých ve věku 15 let. Vláda se rozhodla proti tomuto nebezpečnému trendu bojovat. Jak s tímto vládním plánem souvisí aktuální návrh Andreje Babiše, tomu opravdu nerozumím a neumím si toto chování vysvětlit jinak, než že pan Babiš zahájil předvolební kampaň. Prohlásit, že v této situaci snížíme DPH u točeného piva z 21 na 10 procent, to je jeden z největších politických populismů, jaký si já osobně za svůj život pamatuji.

A pak je tu samozřejmě těch 160 milionů korun ročně, o které dle slov ministra Babiše státní rozpočet se snížením DPH z točeného piva přijde. Nemohu se zbavit dojmu, že stát vlastně přispěje 160 miliony každý rok na předvolební kampaň Andreje Babiše a jeho strany. Nehledě na to, že 160 milionů korun je jeden náklad, dalším jsou ale desítky miliard korun ročně, které stát vydává na celospolečenské náklady související s užíváním alkoholu (zdravotnictví, kriminalita, předčasná úmrtí atd.).  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…