Toman: Naši zemědělci nesmí doplatit na protahující se diskuze v EU

24.09.2013 13:24

Ministři zemědělství EU jednali o budoucí podobě Společné zemědělské politiky.

Toman: Naši zemědělci nesmí doplatit na protahující se diskuze v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Miroslav Toman

Ministři zemědělství EU tři měsíce po dosažení politické dohody mezi institucemi, včera opětovně diskutovali o reformě Společné zemědělské politiky (SZP). Na programu setkání v Bruselu byla rovněž otázka afrického moru prasat, transparentnost obchodního řídicího a expertního systému, aktuální stav v otázkách mezinárodního zemědělského obchodu či sdělení Evropské komise na téma podpora lesů a lesnictví – nový přístup pro novou strategii EU v oblasti lesů.

Ministři zemědělství měli možnost debatovat o budoucí podobě Společné zemědělské politiky. Tato debata proběhla v návaznosti na požadavek Evropského parlamentu opětovně otevřít diskusi k některým aspektům reformy SZP navázaných na Víceletý finanční rámec.

„Česká republika zásadně se znovuotevřením debat v návaznosti na postoj Evropského parlamentu nesouhlasí. Jsme přesvědčeni, že politická dohoda, která byla dosažena na červnové Radě v Lucemburku a její následné potvrzení Evropským parlamentem, je dostatečně flexibilní, aby se v ní mohly najít všechny vyjednávací strany. Není možné na protahující se diskuse nechat doplatit naše zemědělce,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vzhledem k tomu, že nový návrh dohody obsahoval změnu parametrů u kofinancování rozvoje venkova, které Česká republika nemohla podpořit vzhledem k tomu, že by se jí prakticky snížila obálka na rozvoj venkova, rozhodla se zdržet hlasování.

Finální trialog mezi Radou, Evropskou komisí a Evropským parlamentem se uskuteční v Bruselu 24. září. V pondělí 30. září by se měl dohodou k SZP zabývat Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu. Finální schválení v Evropském parlamentu se očekává na listopadovém plenárním zasedání, tedy předtím, než prosincová Rada pro zemědělství a rybářství oficiálně schválí legislativní texty.

Na okraj Rady pro zemědělství a rybářství ministr Toman jednal o otázce budoucí podoby Společné zemědělské politiky s komisařem pro zemědělství a rozvoj venkova Dacianem Cioloşem.

Ministři zemědělství se v Bruselu na řádném zasedání Rady pro zemědělství a rybářství setkají opět ve dnech 17. a 18. října.

Dana Večeřová
ředitelka Odboru komunikace MZe

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.