Tošenovský (ODS): Blíží se Bílá hora pro evropskou energetiku?

30.11.2017 9:59

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Evropského parlamentu v úterý pomocí těsné většiny hlasů socialistů a zelených odhlasoval závazný cíl 40% pro energetickou účinnost na období 2021-2030.

Tošenovský (ODS): Blíží se Bílá hora pro evropskou energetiku?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský na besedě se studenty VŠB-TU Ostrava

Očekávám, že tento cíl bude na lednovém plenárním zasedání ve Štrasburku odsouhlasen jako pozice Evropského parlamentu. Jediný, kdo může tuto neskutečně drahou ambici zarazit je tedy Evropská rada. Budoucí ministr průmyslu České republiky musí okamžitě po svém jmenování začít jednat - a bezpodmínečně jezdit do Bruselu.

Každý cíl musí mít ekonomicky zdůvodnitelné náklady a to zde naprosto postrádám. Až se vyčerpá ekonomický potenciál úspor, budeme nuceni k investicím, které jsou sice technicky možné, nicméně úplně zbytečné. Už jen samotné sledování naplňování cíle energetické účinnosti bude pro Českou republiku ohromnou administrativní zátěží a bude klást nesmírné nároky na statistická data, která se doposud nezveřejňovala.

Takto dramatický zásah do energetického a teplárenského trhu si vyžádá miliardové investice (některé studie hovoří až o 2,5 bilionu Kč do roku 2030) nejen ze strany občanů a podniků, ale i státního rozpočtu. Nejvíc na to však doplatí samotní občané při konečném vyúčtování elektřiny a tepla.

Evžen Tošenovský
místopředseda strany
poslanec EP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…