Tošenovský (ODS): Nový kosmický program IRIS2 umožní evropským zemím autonomní internetové připojení

14.02.2023 19:57 | Tisková zpráva

Plénum Evropského parlamentu dnes jasnou většinou schválilo nový kosmický program EU pro bezpečnou konektivitu IRIS2, dojednaný za českého předsednictví.

Tošenovský (ODS): Nový kosmický program IRIS2 umožní evropským zemím autonomní internetové připojení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Evžen Tošenovský

„Jde o další důležitý dílek do mozaiky evropských vesmírných projektů. Jsem rád, že se nám podařilo posílit vliv agentury pro kosmický program EUSPA, sídlící v Praze, a také pojistit zapojení šikovných českých firem," zhodnotil program Evžen Tošenovský, který se na úspěšném vyjednávání podílel z pozice stínového zpravodaje za skupinu Evropských konzervativců a reformistů.

Anketa

Má obžalovaný Dominik Feri vaše sympatie?

3%
96%
hlasovalo: 8117 lidí

„Ruská invaze na Ukrajině jasně ukázala, že Evropa potřebuje vlastní konstelaci satelitů pro bezpečnou internetovou komunikaci," dodal Tošenovský.

Program IRIS2 je složený ze dvou částí. První spočívá v celosvětovém pokrytí internetem z kosmu, tedy jakousi obdobu amerického projektu Starlink; ta bude provozována soukromým koncesionářem. Druhá veřejnoprávní část umožní globální šifrované připojení pro členské státy a instituce EU, například pro ambasády nebo humanitární a mírotvorné operace.

Europoslanec Tošenovský v této souvislosti vysoce ocenil spolupráci se zpravodajem návrhu Christophem Grudlerem a s týmem Stálého zastoupení v čele s velvyslancem Jaroslavem Zajíčkem a Ministerstvem dopravy, které má v ČR kosmické aktivity na starosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…