Tourek (KDU-ČSL): Prodloužení projektu zaměřeného na autismus přinese další zkvalitnění péče

05.07.2022 7:37

Podle původních plánů měly v těchto dnech finišovat klíčové aktivity projektu s názvem Zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra v Kraji Vysočina.

Tourek (KDU-ČSL): Prodloužení projektu zaměřeného na autismus přinese další zkvalitnění péče
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Světlá nad Sázavou Mgr. Jan Tourek (KDU-ČSL)

Do jejich uskutečňování však citelně zasáhla epidemie covidu, a tak realizační tým projektu požádal řídící orgán o jeho prodloužení. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Žádosti bylo vyhověno a projekt byl prodloužen do 31. října letošního roku. „Jde o vítanou zprávu, díky které bude možné dokončit klíčové aktivity, bonusem je pak jejich rozšíření, což se projeví v dalším zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek.

Hlavním cílem projektu je umožnit osobám s poruchami autistického spektra (PAS) a jejich rodinným příslušníkům žít plnohodnotný život. V návaznosti na to byl již pod hlavičkou projektu vytvořen návrh sítě sociálních služeb odrážející potřeby této skupiny, kterému předcházelo podrobné zmapování počtu osob s PAS v našem kraji. Výstupem jsou statistická data a také nástroj pro jejich sběr, který je přenositelný i pro jiné regiony. Z šetření přitom vyplynulo, že poměrně velká skupina osob s PAS je umístěna v pobytových službách, aniž by u nich byla provedena diagnostika. Ve většině případů se jedná o osoby s mentálním postižením. Díky prodloužení projektu tak bude nově provedena diagnostika osob s PAS. Půjde o klienty příspěvkových organizací zapojených do projektu, kterými jsou Domov ve Zboží, Domova Jeřabina Pelhřimov a Domov Kamélie Křižanov.

V návaznosti na prodloužení se bude pokračovat také v systému vzdělávání formálních pečovatelů. Přibydou nové tematické okruhy, díky čemuž zvýší cílová skupina spektrum znalostí a tím i kvalitu poskytovaných služeb pro osoby s PAS. Počítá se rovněž se všemi plánovanými odbornými stážemi. Pamatováno je i na vzdělávání neformálních pečovatelů, kdy se uskuteční v pořadí třetí víkendový pobyt. V plánu je také konání závěrečné konference.

Jednou z vlajkových lodí projektu bude webový informační portál se softwarem, který bude sloužit jako podpůrný prostředek pro rozvoj motoriky a nástroj pro komunikaci a rozvoj smyslového vnímání pro osoby s PAS a jehož vývoj v těchto dnech finišuje. Další výstup projektu představuje řada informačních materiálů včetně metodik, pracovních postupů a sborníku kazuistických případů osob s PAS.

Projekt Zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra v Kraji Vysočina, registrační číslo CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0015992, je financován Evropským sociálním fondem a rozpočtem ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě