Třeštíková: Představení se odehrává na čerstvém vzduchu, rozestupy jsou zaručeny

02.10.2020 11:17

Bezpečné divadlo. Pomezí připravilo speciální audioprocházku Pražskou tržnicí.

Třeštíková: Představení se odehrává na čerstvém vzduchu, rozestupy jsou zaručeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková

Populární divadelní uskupení Pomezí chystá premiéru audioprocházky Pražskou tržnicí. Diváci budou procházet areálem s tabletem se sluchátky a sami si tak poskládají jedinečnou linii příběhu. Premiéra představení Neviditelná tržnice se odehraje v sobotu 3. října v rámci Dne architektury, reprízy budou na programu do 21. října. Kapacita představení je 30 diváků. Jelikož se návštěvníci budou pohybovat především samostatně v exteriérech, dodržování rozestupů je zaručeno a návštěva tohoto představení je tedy bezpečná i z hlediska současné epidemiologické situace.

Po areálu bude diváky provázet aplikace, která je vytvořena speciálně pro toto představení. S manipulací zájemcům pomůže personál divadla. Aplikace vždy nabídne k navštívení několik míst v areálu a záleží tak na divákovi, kam se zrovna na vlastní pěst vydá. Příběh se odehrává v audio stopě ve sluchátkách, ale nebude chybět ani moment překvapení, když se živé postavy začnou vynořovat zpoza rohu.

„Představení je součástí letošních oslav 125 let Pražské tržnice a líbí se mi, že je zdejší dění tak rozmanité. Konkrétně toto představení má nespornou výhodu, že se odehrává na čerstvém vzduchu a rozestupy jsou tu zaručeny, jeho návštěva je tedy i v současné situaci bezpečná pro všechny věkové skupiny,“ říká o novém představení pražská radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Prostorové zvukové zpracování a skryté zásahy tvůrců do běžného chodu tržnice umožní zájemcům propadnout se, alespoň na chvíli, do jiného světa. Záleží jenom na divákovi, kolik míst za jeden večer objeví.

„Jde o hru, v níž se na základě vyprávění i zvukových kompozic před divákem vytvářejí obrazy, které využívají vizuálně zajímavý prostor tržnice jako scénografii, ve které se jednotlivé příběhy odehrávají. Na jednotlivá místa si tak divák “promítá” jakýsi neviditelný film, který magicko-realistickým způsobem zpracovává prostředí bývalých jatek i zrušené vietnamské tržnice,” říká o projektu jeho autorka a režisérka Kateřina Součková.

„Za prvním rohem možná narazíte na řezníka spěchajícího s nabroušeným nožem do bourárny, a když zahnete o kousek dál, zaslechnete šepot mohyly, zarostlé žlutozelenou trávou s bílými chomáčky vlajícími ve větru. Každá cesta je unikátní a neviditelné se zhmotňuje přímo před každým z nás. Ručička hodin na vodárenské věži se zastavila sedm minut po osmé a na okolních nárožích a křižovatkách se před námi začínají zhmotňovat a proplétat vrstvy času. Kdosi za dveřmi na konci uličky připravuje kuře à la zlatý květ na nefritové haluzi a branou právě přijíždí mydlář Holoubek z Nuslí pro lůj (…),“ zní úryvek z představení, který nastiňuje náladu díla.

Inscenace Neviditelná tržnice vznikla ve spolupráci se Dnem architektury a Pražskou tržnicí. Celoroční činnost uskupení Pomezí je podporována dotacemi hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR. Jednotlivé projekty jsou podpořeny dotacemi od Státního fondu kultury ČR a městskými částmi Praha 1, 5, 7 a 8.

Premiéra: 3. 10. 2020
Reprízy: 4., 7., 8., 13., 14., 15., 20. a 21. 10., vždy od 18:00 a od 20:00 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…