Třetina (TOP 09): Obce nebudou schopny platit mzdy, závazky ani investovat

16.05.2020 13:17

Obce nebudou schopné splácet závazky. Podpořte senátní verzi zákona o kompenzačním bonusu, vzkazují starostové poslancům.

Třetina (TOP 09): Obce nebudou schopny platit mzdy, závazky ani investovat
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Starostové měst na Znojemsku Tomáš Třetina (TOP 09) a Pavel Málek (STAN) vyzývají poslance k tomu, aby podpořili senátní vratku zákona o kompenzačním bonusu. Vláda si v tichosti tento zákon prosadila sama ve zrychleném režimu. Obce a kraje se podle něj musí podílet na vyplácení bonusu pro živnostníky a malé firmy. I proto Senát poslal do Sněmovny návrh, aby obce a kraje této povinnosti poslanci zbavili.

„Podporou tohoto návrhu zajistíte nejen daňové příjmy své obci či městu, ale hlavně tak zajistíte následné inkaso daní do státního rozpočtu, podpoříte zaměstnanost v regionech, a práci nejen pro OSVČ, ale i další firmy a zaměstnavatele,“ stojí ve výzvě starostů Třetiny a Málka.

Starostové Moravského Krumlova a Jevišovic uvádějí v otevřeném dopisu konkrétní příklad, jak se projevil dopad jejich rozpočtů: „Obdržené inkaso daní za duben 2020 je o 35–40 % nižší než v roce 2019. Jedná se tak o obrovský propad, který naše rozpočty nemohou unést. Jestliže toto snížení, zapříčiněné započtením daňových bonusů pro OSVČ do sdílených daní, bude zachováno, obce nejen nebudou schopny investovat, tj. zaměstnávat lidi a dávat zakázky firmám. Co je ale zásadní, stovky obcí nejsou schopny splácet své závazky vůči bankám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny