Trikolora: Prezident slibuje zachovávat ústavu, nikoli ji porušovat

24.07.2023 9:11 | Tisková zpráva

Prohlášení Trikolory k výrokům Petra Pavla o elektronické formě voleb.

Trikolora: Prezident slibuje zachovávat ústavu, nikoli ji porušovat
Foto: Trikolora
Popisek: Trikolora - logo

Petr Pavel oznámil záměr prosazovat elektronickou formu voleb. Tedy způsob, který porušuje ústavní zásadu volebního práva, kterou je tajné hlasování. Tím se rozumí nemožnost spojit osobu voliče s odevzdaným hlasem. Žádné dostupné technologie dnes totiž neumožňují vyřešit autorizaci hlasování při zachování plné anonymity. Prosazování elektronického hlasování tak neznamená nic jiného než rezignaci na základní právo občana na základě svobodné vůle rozhodovat o změně politické reprezentace své země.

Neustále pokusy pod průhlednými záminkami prosazovat „moderní“ formy výkonu volebního práva vedou pouze k podkopání důvěry občanů v samotný volební systém a v demokratické politické uspořádání. Jiný způsob hlasování, než je osobní za plentou, rovněž nedokáže zajistit, že volič nehlasuje pod nátlakem třetí osoby. Pro absolutní většinu obyvatelstva by byl elektronický volební mechanismus oproti současnému obtížně pochopitelný, a navíc by předával obrovskou moc do rukou technologických firem.

Není náhodou, že v zemích, které v určité formě k elektronického hlasování přistoupily, jsou výsledky voleb silně zpochybňovány a vítězové obviňováni z volebních podvodů. Typicky Spojené státy. Není také náhodou, že země jako Německo, Spojené království, Irsko nebo Nizozemsko projekty elektronického hlasování zastavily.

Trikolora vyzývá Petra Pavla, aby dodržoval literu prezidentského slibu a zachovával Ústavu České republiky, k čemuž se 9. března 2023 zavázal. Prosazování elektronické formy voleb je demolicí ústavy, práv občanů a jejich důvěry v legitimitu zvolené politické reprezentace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky