Trikolóra chce na jednání sněmovny otevřít soběstačnost v očkování, svobodu projevu na sociálních sítích i rozdělování dotací v Národní sportovní agentuře

26.01.2021 15:15

Hnutí Trikolóra na dnešním jednání Poslanecké sněmovny navrhne zařazení nového bodu, který se týká schopnosti státu zajistit co nejvíce vakcín pro všechny, kteří mají zájem se očkovat. Dle předsedy hnutí Václava Klause dochází k selhání Státního úřadu pro kontrolu léčiv.

Trikolóra chce na jednání sněmovny otevřít soběstačnost v očkování, svobodu projevu na sociálních sítích i rozdělování dotací v Národní sportovní agentuře
Foto: Trikolóra
Popisek: Trikolóra

„Každý, kdo se chce dobrovolně naočkovat, by měl mít tu možnost. Česká republika a její k tomu příslušný úřad (SÚKL) by měla sama suverénně rozhodovat o tom, které vakcíny považuje za bezpečné a prověřené a které můžeme kupovat a použít k očkování svých obyvatel. Důvody nesmí být politické, ale čistě vědecké, případně ekonomické. Náš úřad má jistě dostatečnou odbornost na to, aby dokázal objektivně porovnat a vyhodnotit jednotlivé vakcíny – jejich účinnost, inovativnost vs. tradiční postupy výroby a s tím spojené riziko vedlejších účinků, logistiku při distribuci a v neposlední řadě také cenu. Maďaři se rozhodli pro vlastní postup a jejich „SUKL“ schválil asi 5 typů vakcín (včetně čínské a ruské). Budu chtít vědět, proč tak naše úřady nečiní,“ uvedl předseda hnutí Václav Klaus.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

Jako další bod plánuje hnutí řešit svobodu slova na sociálních sítích. Zákon definující cenzuru na sociálních sítích jako přestupek nebo trestný čin dle míry závažnosti předložil Václav Klaus společně s dalšími poslanci napříč politickým spektrem již na počátku roku 2019. Dnes navrhnou jeho předřazení na program jednání sněmovny.

„Sociální sítě dnes představují jedno z hlavních míst pro veřejnou diskusi. Jejich vliv na veřejné mínění je stále rostoucí a dnes se minimálně vyrovná tradičním médiím, jako televizi, rozhlasu nebo tištěným deníkům. Cenzura, ke které na sociálních sítích dochází je obrovských ohrožením svobody projevu. (Příklady se v poslední době kupí. Ten nejznámější je zablokování účtů, tehdy ještě úřadujícího amerického prezidenta, Donalda Trumpa.) Ale dochází k blokaci i naprosto běžných uživatelů, za zcela legitimní názory. Proto se domníváme, že sociální sítě by u nás měly smět mazat příspěvky a účty jen v tom případě, že by porušovaly české zákony,“ uvedla místopředsedkyně středočeské Trikolóry Natálie Vachatová, která se svobodě projevu na sociálních sítích dlouhodobě věnuje.

Posledním bodem, který hnutí Trikolóra navrhne, je fungování státu a smysluplnost rozdělování veřejných prostředků. Například jeden z prvních kroků „nezávislé“ Národní sportovní agentury je naprosto komický průzkum popularity jednotlivých sportů.

„Nerozumím tomu, proč by měl o dotacích do sportu rozhodovat úřad na základě nějakého průzkumu, ze kterého navíc plyne, že modelářství je divácky atraktivnější než MMA. Peníze, které úřad rozděluje, platí na daních všichni občané a firmy a je proto systémově špatně, že o nich nerozhodují politici s politickou odpovědností, ale úředníci. Chci proto umožnit Sněmovně se alespoň k tomu jasnému přešlapu usnést a proto budeme navrhovat nový bod jednání sněmovny,“ uvedla poslankyně Tereza Hyťhová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…