Tulpa (SLK): Linka důvěry Liberec slaví 30 let

25.05.2022 11:30

Dne 15. března 2022 Linka důvěry Liberec oslavila 30 let od svého založení. Za toto období jejího nepřetržitého fungování přijali pracovníci linky přes 150 tisíc kontaktů, a to telefonicky nebo e-mailem.

Tulpa (SLK): Linka důvěry Liberec slaví 30 let
Foto: youtube.com
Popisek: Petr Tulpa (SLK)

Průměrný roční počet kontaktů je více než 5 tisíc. Nejvíce kontaktů LD zaznamenala v roce 2016, kdy bylo přes 10 tisíc kontaktů. Po celou dobu své existence funguje linka v nepřetržitém provozu. 

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17410 lidí

„Velice mě těší, že již dlouhá léta funguje v České republice tak významná a velice potřebná organizace, kterou Linka bezpečí bezesporu je. Děti i dospělí jsou dnes vystaveni velkému množství nástrah. Pomoc od odborníků v těch nejvypjatějších momentech, kdy se lidská duše potřebuje vyzpovídat ze svých trápení, je nesmírně důležitá," uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. 

Činnost Linky důvěry Liberec v letech 1992–2022

Linka důvěry Liberec funguje již 30 let v nonstop provozu (24 hodin denně) a poskytuje telefonickou krizovou pomoc. Služba je poskytována pouze telefonicky nebo e-mailem, nikoliv ambulantně. Služba je anonymní, volající nemusí sdělovat žádné svoje osobní údaje. Linka důvěry není bezplatná, volající platí poplatek svého telefonního tarifu.

Zavolat může kdokoliv bez ohledu na věk s jakoukoliv problematikou. Linka důvěry je registrovanou sociální službou Telefonické krizové pomoci a poskytuje podporu a pomoc osobám, kteří jsou v krizi nebo obtížné situaci, kterou nedokážou zvládnout sami.

Linka důvěry Liberec patří mezi 19 nonstop linek v celé České republice, které v současné době fungují a je členem České asociace pracovišť linek důvěry (ČAPLD).

Základní formy poskytovaných služeb:
telefon: 485 177 177 nonstop
mobil:  606 450 044 nonstop (formou SMS služby Linka důvěry neposkytuje)
e-mail:  pomoc@linka-duvery.cz (odpověď nejpozději do 5 pracovních dnů)
web:     www.linka-duvery.cz

Statistické údaje od roku 1992–2022:
Pracovníci linky důvěry přijali celkem 151 409 kontaktů.
Dle věkového rozlišení převažuje věk uživatelů mezi 30 – 50 rokem. Muži i ženy, a to přibližně v poměru 47% muži a 53% ženy.
Na Lince důvěry Liberec pracují odborníci různých profesí, kteří prošli speciálním výcvikem v telefonické krizové intervenci a internetovém poradenství
Každý nastupující pracovník projde důkladným zácvikem pod vedením intervizora
Pracovníci se řídí Etickým kodexem, který byl přijat na sněmu České asociace pracovníků linek důvěry v roce 1998 a doplněn v roce 2003. Dále se řídí Etickým kodexem internetové poradny.
NEJČASTĚJI ŘEŠENÉ PROBLEMATIKY

Problematika osobní a existenciální

Do této kategorie můžeme zařadit např. problémy s prožíváním dané situace, osamělost, sebevražedné úvahy, úmrtí blízké osoby. Mezi náhlé traumatizující události můžeme řadit autonehody, přepadení, znásilnění, živelná katastrofa, ztráta zaměstnání a další.

Problematika 1992 - 2022 / Počet hovorů
Problémy osobní a existenciální / 86684

Problematika mezilidských vztahů

Další častá problematika, která se objevuje v hovorech, je problematika mezilidských vztahů. Problémy v partnerství, manželství (nevěra, hádky, problémy v komunikaci), v rodině (vztah rodičů a dětí).

Problematika 1992 - 2022 / Počet hovorů
Problematika vztahová / 39643

Problematika Sociálně právní

Problematiky, kam spadají dluhy a nezaměstnanost.

Problematika 1992 - 2022 / Počet hovorů
Problematika sociálně právní / 9536

Problematika zdravotní

Zdravotní problematika, kdy volající nejvíce řeší konkrétní tělesnou nemoc, zejména prožívání spojené s nemocí. Dále sem spadá sexuální problematika.

Problematika 1992 - 2022 / Počet hovorů
Problematika sociálně právní / 9536

Další řešené problematiky jsou:

Závislosti a sociální patologie. Zde se opakují témata domácího násilí, alkoholismu a gamblerství.
Syndrom CAN (syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte). Nejvíce volají již dospělí jedinci, kteří se vyrovnávají se zážitky z dětství nejčastěji s tématy psychického týrání a sexuálního zneužívání.

Linka důvěry Liberec zahájila svou činnost 15. března 1992, a to jako první nezdravotnická linka důvěry v Československé republice.  Jejími zakladateli byli tehdejší ředitel Okresního ústavu sociálních služeb Mgr. Ivo Brát (bývalý ředitel CIPSLK, p.o.) a PhDr. Bohumila Baštecká, Ph.D. (první vedoucí služby), kteří zároveň stáli u zrodu České asociace pracovníků linek důvěry (ČAPLD, vznik 1995). O zajištění provozu se zásadním způsobem zasloužil i tehdejší Okresní úřad v Liberci.

Linka důvěry Liberec je pracoviště sociálních služeb registrované Krajským úřadem Libereckého kraje, zřizovatelem je Centrum intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje, p. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Snaha přepisovat historii se objevuje v každé době, bez ohledu na režim

19:05 Čunek (KDU-ČSL): Snaha přepisovat historii se objevuje v každé době, bez ohledu na režim

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oslavám osvobození Rudou armádou a překrucování his…