Udženija (ODS): Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí

23.06.2023 23:08 | Tisková zpráva

Hlavní město se zavázalo k přijetí Standardů kvality specializovaných sociálních služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí. Tento závazek schválili pražští radní.

Udženija (ODS): Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Závazek Praha stvrdila společným memorandem s centrem proFem – centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí, o.p.s., centrem Rosa – centrum pro ženy, z.s,, organizací ACORUS, z.ú., a se společností IKEA Česká republika. Jejich vzájemná spolupráce je bezplatná.

Strany memoranda si plně uvědomují rozsah a závažnost domácího a genderově podmíněného násilí. Cílem memoranda je zvýšená osvěta a především kvalitní, adresná a specializovaná pomoc obětem, jejichž specifická situace vyžaduje intervence a přístupy odlišné od ostatních cílových skupin sociálních služeb.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Smyslem je zvyšovat povědomí o domácím a genderově podmíněném násilí a snažit se snižovat jeho přijatelnost ve společnosti. Pro tyto účely bude sepsán strategický dokument řešící tuto problematiku. V rámci sociálních služeb bude vytvořena specializovaná služba obětem tohoto typu násilí, která bude reagovat na jejich potřeby a bude se snažit předcházet problémům v této oblasti.

Zřízena bude také pracovní skupina, která se bude zabývat možností přípravy interního předpisu Magistrátu hl. m. Prahy pro zaměstnance hlavního města Prahy zařazené do úřadu, pokud jsou obětí tohoto násilí.

„Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí. Tento druh násilí je často schovaný za zavřenými dveřmi bytů a domů… není většinou slyšet, ani vidět, a přesto v naší společnosti existuje ve velké míře. Nikdo z nás před tím nesmí zavírat oči! Jsem proto moc ráda za každou aktivitu, která otevře toto téma a pomůže obětem násilí. Prevencí, mezioborovou spoluprací a osvětovou komunikací tohoto tématu snad brzy dojdeme k nulové toleranci takových činů. Každý z nás k tomu může přispět, a i já udělám maximum pro to, abych pomohla. Věřím, že i podpis a naplňování tohoto memoranda je jedním z kroků k pomoci,“ říká na závěr náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…