Udženija (ODS): Praha 2 pokračuje v podpoře a pomoci Ukrajině

19.03.2022 8:38 | Tisková zpráva

Rada městské části Praha 2 souhlasila s vyčleněním první desítky obecních bytů. Ty hodlá radnice dovybavit a nabídnout k pronájmu ukrajinským rodinám prchajícím před válečným konfliktem za snížené nájemné.

Udženija (ODS): Praha 2 pokračuje v podpoře a pomoci Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Městská část tak vychází vstříc zájemcům o dlouhodobé ubytování, kterých v těchto dnech přibývá. Rozšířila tak dosavadní nabídku krátkodobého ubytování o další formu pomoci.

V rámci okamžité humanitární pomoci radnice v minulých dnech na vlastní náklady zrekonstruovala a vybavila ubytovny o celkové kapacitě 60 lůžek a zprostředkovala další ubytování v místních hotelech a penzionech s kapacitou cca 460 míst. Městská část pomáhá i se začleňováním ukrajinských dětí do vzdělávacího systému. Do mateřských škol nově nastoupilo 15 dětí, do škol základních 42. Tam, kde to kapacita školy a personální zajištění dovolí, vznikají dětské adaptační skupiny.

„Od prvního dne vyjadřujeme ukrajinskému lidu plnou solidaritu a nabízíme uprchlíkům všestrannou pomoc. Hledáme všechny možné cesty, jak lidem, kterým válka na Ukrajině vzala všechny životní jistoty, alespoň trochu ulehčit. Poskytujeme ubytování, zajišťujeme sociální péči a zprostředkováváme i péči zdravotní a psychologickou. Snažíme se vyčlenit i místa ve školkách a školách, byť jsou naše kapacity velmi omezené. V těchto dnech jsme také otevřeli první adaptační dětskou skupinu při ZŠ Botičská a další budou následovat,“ konkretizuje pomoc starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Městská část Praha 2 také podpořila občanskou iniciativu v podobě materiální sbírky. Pro tento účel vyčlenila prostory v Balbínově ulici, které běžně slouží jako útočiště klubu Dvojka pro seniory. Maminky tady naleznou vše potřebné: kojenecké plenky, dětskou výživu, kosmetiku, oblečení ale i kočárky nebo hračky pro děti.

Ukrajinské uprchlíky radnice podporuje i finančně. Pořádá finanční sbírku prostřednictvím nadačního fondu Dvojka srdcem, pro tento účel zřídila speciální účet č. 5298268319/0800, VS: 24022022. Díky štědrosti dárců se touto cestou během krátké doby podařilo shromáždit 120 tisíc korun.

Zastupitelé Prahy 2 při pondělním zasedání dosavadní úsilí radnice ocenili a jednomyslně odsouhlasili poskytnutí finančního daru ve výši jednoho milionu korun na podporu Ukrajiny, a to prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni – SOS UKRAJINA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…