Unucka (ODS): Nenecháme vás ve štychu

04.02.2021 20:41

Moravskoslezský kraj chce pomoci zachránit zhruba 5 tisíc pracovních míst, kterým po ukončení těžby v OKD hrozí zánik.

Unucka (ODS): Nenecháme vás ve štychu
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Nabízí proto pomoc firmám, které jsou ekonomicky provázány s touto těžební společností, ale na jejich zaměstnance se nevztahuje státem připravený sociální program.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí

„Na OKD jsou navázány dodavatelské společnosti poskytující nejrůznější služby – svářeči, opraváři, uklízečky a spousta dalších profesí. Zatímco pro kmenové zaměstnance OKD je na dobu útlumu těžby a po jejím definitivním skončení připraven opravdu dobrý a fungující sociální program, pro pracovníky spolupracujících firem nic podobného neexistuje a z centrální úrovně plánováno není. Proto se Moravskoslezský kraj rozhodl iniciovat vytvoření takového programu a založil k tomu odbornou skupinu s opravdu úderným pracovním názvem TASK FORCE OKD, ve které jsou relevantní partneři – profesní organizace Hospodářská komora a Svaz průmyslu ČR, dále pak Úřad práce a Moravskoslezský pakt zaměstnanosti,“ uvedl první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro průmysl, energetiku a chytrý region Jakub Unucka. 

Upřesnil, že cílem krajského programu je pomoci firmám vyrovnat se s útlumem a ukončením těžby uhlí v regionu tak, aby dál úspěšně fungovaly a dávaly lidem práci. 

„Nemůže nám být jedno, z čeho bude žít těch několik tisíc lidí, až se u nás po skoro dvou stech letech skončí s těžbou uhlí, nemůžeme je nechat ve štychu. Zároveň je velmi důležité, aby nezanikly samotné firmy, které dávají zaměstnání. Proto jsme převzali iniciativu a připravujeme program pomoci, který bude mít několik etap,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že v akutní fázi kraj navrhne přímou finanční pomoc státu na vypláceném odchodném zaměstnancům, aby se firmy kvůli tomuto jednorázovému a povinnému výdaji neocitly v platební neschopnosti. „Ve druhé fázi půjde o koordinaci již naplánovaných veřejných investic státních organizací, jako jsou DIAMO, ŘSD, SFDI, ČEPRO, ČEZ a další, tak, aby na nich co nejvíce participovaly firmy postižené útlumem činnosti OKD. Jinými slovy chceme, aby stát tyto firmy a jejich zaměstnance zapojil do připravovaných velkých veřejných zakázek v Moravskoslezském kraji a aby zakázky typu budování železnice, stavby dálnice vypsal rychle,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

Upozornil, že Moravskoslezský kraj zároveň připraví mechanismus pomoci firmám, které chtějí změnit svůj výrobní program s využitím zvýhodněných dotačních a jiných finančních nástrojů. „To znamená, že chceme zajistit pro firmy finanční prostředky na úpravu jejich programu, na inovace a nové, třeba i ‚chytré‘ vybavení,“ dodal náměstek hejtmana Jakub Unucka. 

Aby mohl krajský program pomoci vzniknout a fungovat, je nutná spolupráce firem, jejichž další existenci, ekonomické výsledky a zaměstnanost ovlivní ukončení těžby uhlí v regionu. „Tento týden jsme společně oslovili dodavatele OKD a v dopise je požádali o vyplnění dotazníku. Abychom přesně určili míru dopadu plánovaného ukončení těžby na jednotlivé firmy, potřebujeme některé údaje, které není možné zjistit z veřejných zdrojů nebo orgánů státní správy. Pouze odhadujeme, že v dodavatelském řetězci dojde k výpadku mzdových prostředků okolo 2 miliard korun, což v přepočtu na průměrnou mzdu představuje 4 až 5 tisíc pracovních míst. Zda ale firmy dokáží výpadek nahradit jinými zakázkami nebo dojde k masivnímu propouštění, nejsme bez jejich pomoci schopni zjistit. Věřím ale, že se nám to společně podaří,“ uzavřel náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…