Unucka (ODS): Soutěž ušetřila tolik peněz, o kolik narostly mzdy řidičů

07.06.2018 5:29

Veřejná autobusová doprava za „slušné“ ceny a v nejvyšší dostupné kvalitě až do roku 2028. To je výsledek tendrů na autobusové dopravce, které nyní ukončil Moravskoslezský kraj.

Unucka (ODS): Soutěž ušetřila tolik peněz, o kolik narostly mzdy řidičů
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

O každou dopravní oblast regionu s výjimkou Havířovska se tak od příštího roku bude starat dopravce vzešlý z výběrového řízení. Cestující bude přepravovat nízkopodlažními ekologickými autobusy, v nichž je samozřejmostí klimatizace, wifi, možnost platit kartou a chytrými mobily, a nabídne další služby.

„Díky tendrům jsme na následujících deset let zajistili dopravce, kteří pasažérům nabídnou komfortní jízdu a budou vylepšovat doplňkové služby a cenovou nabídku. Dlouhodobé kontrakty uzavřené na základě tendrů jsou výhodné pro všechny. Cestování autobusy je dostupnější i pro lidi s omezenou možností pohybu. Nyní se soustředíme na to, aby se veřejná doprava v kraji zjednodušila a zrychlila. To znamená na optimalizaci jízdních řádů, aby autobusy jezdily tam, kam lidé potřebují a v čase, kdy potřebují. Aby spoje na sebe navazovaly, ideálně aby byly propojeny s železniční dopravou,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Vybírat ve veřejných soutěžích autobusové dopravce, kteří budou lidi vozit do práce, do školy či k lékaři, začal Moravskoslezský kraj před čtyřmi lety. (V roce 2014 podepsal první smlouvu s akciovou společností ČSAD Vsetín, zajišťující veřejnou autobusovou dopravu na Jablunkovsku a Třinecku). „Postupně jsme vysoutěžili další oblasti tak, aby všude, kde dopravcům končí letos smlouva, byla zajištěna autobusová doprava na základě nových kritérií. Ta mimo jiné zahrnovala požadavek ekologického provozu a využití moderních technologií. Pokud jde o cenu, soutěž ušetřila tolik peněz, o kolik narostly mzdy řidičů. Takže celkové náklady na autobusovou dopravu v kraji budou po soutěžích zhruba stejné. Ale řidiči mají výrazně vyšší platy, všechny autobusy jsou nové, ekologické, klimatizované, nízkopodlažní, s LCD panely  a ‚teenagers friendly‘ – s USB nabíječkami, WiFi a dalšími smart vychytávkami,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Moravskoslezský kraj má zájem na tom, aby veřejnými autobusy jezdilo co nejvíce cestujících. Proto financuje a podporuje projekty, které přinesou „chytřejší“ a kvalitnější služby ve veřejné dopravě, zrychlí a zpříjemní cestovaní.

„Proto se mění společnost Koordinátor ODIS, která je klíčovým aktérem v integrované veřejné dopravě. Proto vznikl speciální datově-analytický tým, který tvoří jízdní řády a trasy autobusových linek tak, aby bylo pro cestující výhodné nechat auta doma a nasednout do autobusu. Proto se začíná modernizovat odbavovací systém dopravců, zásadně měníme servisní systém tzv. back-office, centrální dopravní dispečink,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Jakub Unucka s tím, že kraj připravuje a spustí také marketingové kampaně, které by měly pomoci udržet a hlavně získat nové cestující veřejnou dopravu.

„Na podzim oslovíme skupinu mladých lidí – studenty nad osmnáct let. Budeme se je snažit přesvědčit, že ani po získání řidičáku nebo nástupu do práce nemusí začít jezdit autem, ale mohou v pohodě i nadále jezdit autobusem a při jízdě bezpečně surfovat na internetu. Na jaře pak zacílíme na rodiny, nabídneme all inclusive balíčky – tedy způsob, jak pohodlně jet autobusem a vlakem na výlety. Kromě toho ve spolupráci s malými pivovary poběží kampaň Na pivo jedině autobusem,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

AUTOBUSOVÍ DOPRAVCI VYBRANÍ VE VEŘEJNÉ SOUTĚŽI:

Smlouvy uzavřeny, vybraní dopravci už jezdí:
Třinecko/Jablunkovsko:         ČSAD Vsetín a.s.     (32,07 Kč/Vozokm)
Českotěšínsko:                       ČSAD Havířov a.s.   (29,41 Kč/Vozokm)

Bílovecko:

  • ARRIVA MORAVA a.s., Vítkovická 3133/5, Moravská Ostrava, 702 00 Ostrava, smlouva před podpisem.

Frýdlantsko:

·         ČSAD Frýdek-Místek a.s., Politických obětí 2238, 738 01 Frýdek-Místek, smlouva před podpisem.

Bruntálsko, Krnovsko, Novojičínsko východ, Novojičínsko západ, Opavsko, Rýmařovsko a Vítkovsko (vše před podpisem smlouvy):

  • Bruntálsko: Konsorcium Transdev – Bruntálsko“ Transdev Česká republika s.r.o. (vedoucí účastník konsorcia), Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8, TRANSDEV EUROLINES CZ, a.s., Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8,  Transdev Rhein-Main GmbH, Flinschstrasse 22, 603 88 Frankfurt am Main

  • Krnovsko: Konsorcium Transdev – Krnovsko“ Transdev Česká republika s.r.o. (vedoucí účastník konsorcia), Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8, TRANSDEV EUROLINES CZ, a.s., Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8,  Transdev Rhein-Main GmbH, Flinschstrasse 22, 603 88 Frankfurt am Main

  • Novojičínsko východ: ČSAD Vsetín a.s., Ohrada 791, 755 01 Vsetín

  • Novojičínsko západ: Konsorcium Transdev – Novojičínsko západ“ Transdev Česká republika s.r.o. (vedoucí účastník konsorcia), Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8, TRANSDEV EUROLINES CZ, a.s., Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8,  Transdev Rhein-Main GmbH, Flinschstrasse 22, 603 88 Frankfurt am Main

  • Opavsko: ČSAD Vsetín a.s., Ohrada 791, 755 01 Vsetín

  • Rýmařovsko: Konsorcium Transdev – Rýmařovsko“ Transdev Česká republika s.r.o. (vedoucí účastník konsorcia), Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8, TRANSDEV EUROLINES CZ, a.s., Karlínské náměstí 238/6, Karlín, 186 00 Praha 8,  Transdev Rhein-Main GmbH, Flinschstrasse 22, 603 88 Frankfurt am Main

·          Vítkovsko: ČSAD Vsetín a.s., Ohrada 791, 755 01 Vsetín

Frýdecko-Místecko:

  • U zadávacího řízení k veřejné zakázce s názvem Zajištění dopravní obslužnosti Moravskoslezského kraje – oblast Frýdecko-Místecko se 10. 5. 2018 otvíraly obálky, v současnosti se posuzují nabídky. Předpoklad výběru dopravce: 12. 6. 2018.

Hlučínsko:

·         U zadávacího řízení k veřejné zakázce s názvem Zajištění dopravní obslužnosti Moravskoslezského kraje – oblast Hlučínsko II se 1. 6. 2018 otvíraly obálky,
v současnosti se posuzují nabídky. Předpoklad výběru dopravce: 26. 6. 2018.

Karvinsko a Orlovsko:

·         K 10. 6. 2018 začne jezdit podle nové smlouvy dopravce ČSAD Karviná.

o   Karvinsko: ČSAD Karviná a.s. (35,11 Kč/Vozokm)

o   Orlovsko: ČSAD Karviná a.s. (35,23 Kč/Vozokm)

Havířovsko:

·         Do roku 2020 platí stará smlouva, jezdí konsorcium ČSAD Karviná, Havířov a Frýdek-Místek.

Nově vysoutěžení dopravci a ceny:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…