Vácha (TOP 09): Kamiony by nemohly předjíždět, i když by dálnice byla prázdná

05.03.2019 20:52

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2019 ke změně návrhu o provozu na pozemních komunikacích a silničním provozu.

Vácha (TOP 09): Kamiony by nemohly předjíždět, i když by dálnice byla prázdná
Foto: TOP 09
Popisek: prof. RNDr. František Vácha, PhD., poslanec TOP 09 a STAN

Děkuji za slovo, pane předsedající. Mě by zajímalo, jestli ti, kteří se podepsali pod ten návrh toho zákona, vůbec ten zákon znají, protože v tom zákoně tohle už je. Tohle už tam v tom zákoně je. Kolega Onderka říkal, že pokud máme tři pruhy, tak kamiony nebo ti pomalí nesmí v tom levém pruhu jezdit, to je nějaký paragraf myslím 12. Ale nezmiňoval § 36: řidiči na dálnici je zakázáno - a teď pozor - řidiči nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující tři a půl tuny a řidiči jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje sedm metrů, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil - slovo omezil je důležité - v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy. V § 2 se definuje omezení a omezení znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu nebylo nijak překáženo. Takže pokud pojede kamion a bude chtít předjíždět jiné vozidlo a bude tím předjížděním překážet někomu jinému, tak porušuje dopravní předpisy, měla by tam být Policie a ta Policie by měla konat. Pokud do toho zákona dáme hned za bod čtyři navrhovaný bod pět, tento navrhovaný bod, tak se nic nezmění. Dokud tam ta Policie nebude a nebude vyžadovat dodržování zákona, tak se vůbec nic nezmění, protože my už to tam dneska máme. Podle mého názoru je to úplně, úplně zbytečný zákon. Já nevím, jestli jste si to četli, když jste to psali. Ale je úplně jasné, že dneska kamiony nesmí předjíždět. Pokud to schválíme, tak nebudou smět předjíždět i v době, kdy ta dálnice bude úplně prázdná. Pojedou dva kamiony, jeden pojede sedmdesát, bude moct jet sedmdesát, já jsem přesvědčen, že kolega Bartoň má pravdu, a ten druhý pojede osmdesát pět a nebude ho smět předjet. Úplně prázdná dálnice! Podle mého názoru je to nesmysl. Ve chvíli, kdy bude prázdná dálnice, dovolím tomu kamionu, aby předjel. Říká to ten odstavec čtyři.

A pak mám tu poznámku k té jízdní soupravě. Víte, a už to tu někdo zmiňoval, my když s klukama jezdíme na motorky, tak máme Land Rovera Discovery, který má čtyři metry - 4 970 milimetrů, necelých pět metrů, za tím táhneme káru s motorkami, která má také čtyři metry, takže jsme jízdní souprava převyšující sedm metrů. Ta kára může jet sto třicet. Takže my díky tomu, že schválíme tady ten, jak to říct slušně, tady tu změnu zákona, tak my budeme muset jet mezi těmi kamiony, kdy ten první kamion pojede tou sedmdesátkou, i přesto, že bychom mohli jet těch sto třicet, co nám dovoluje zákon. Takže já považuji tady tu novelu zákona za naprostý nesmysl. Naprostý nesmysl. Je to úplně zbytečná novela. Dneska už to v zákoně máme. Máme to řešeno mnohem lépe. A dokud nebude fungovat Policie České republiky, já nevím, všichni máte řidičák, všichni jezdíte tady a jsem přesvědčený, že mnoho z vás jezdí i v zahraničí. Nebudu jmenovat, nechci se někoho dotknout, ani sebe, ale kolik pokut jste dostali v České republice a kolik pokut jste dostali v Rakousku za rychlou jízdu, anebo ve Francii za rychlou jízdu, kde vás vyfotí, přijde vám dopis v češtině, že máte zaplatit třicet nebo sto euro, protože jste jeli moc rychle.

V cizině ta policie funguje. U nás, bohužel. Já nekritizuji policii za to, že nefunguje, kritizuji systém, který nedonutí policii nebo nedá policii takové prostředky, aby mohla fungovat.

Takže to je za mne a za klub TOP 09 všechno. A samozřejmě, já nevím, jestli už někdo navrhl zamítnout, takže bychom se připojili k zamítnutí zákona.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.