Váhalová (ČSSD): Pět scénářů Evropského společenství

22.03.2017 16:20

Dne 1. března 2017 předložila Evropská komise Bílou knihu o budoucnosti Evropy, dokument, který představuje materiál Evropské komise na summit 25. března 2017 v Římě.

Váhalová (ČSSD): Pět scénářů Evropského společenství
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Evropa žije 60 let v míru a svobodě, v unii čítající 500 milionů občanů, v jedné z nejbohatších ekonomik světa.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker správně uvedl: „Zakladatelé Evropské unie se před 60 lety rozhodli, že kontinent nespojí zbraněmi, ale silou práva. Můžeme být hrdí na to, čeho jsme od té doby dosáhli. Ani náš nejtemnější den v roce 2017 nebude zdaleka tak temný, jako byly dny našich předků na bojišti. Při příležitosti 60. výročí Římských smluv nastal čas, aby si sjednocená Evropa 27 členských států vytvořila vizi pro budoucnost."

Bílá kniha Evropské komise navrhuje pět scénářů vývoje Unie do roku 2025. Pojďme si je přiblížit:

1/ Pokračování v dosavadní praxi – EU27 se soustředí na plnění svého pozitivního reformního programu v duchu programu Komise: Nový začátek pro Evropu z roku 2014 a Bratislavské deklarace schválené všemi 27 členskými státy v roce 2016.

2/ Pouze jednotný trh – EU27 je postupně přeorientována na jednotný trh, protože 27 členských států nedokáže ve stále více oblastech politiky najít společnou řeč.

3/ Státy, které chtějí, dělají více – EU27 pokračuje jako dnes, ale umožňuje členským státům, které mají zájem, aby v konkrétních oblastech, jako je obrana, vnitřní bezpečnost nebo sociální záležitosti, dělaly společně více. Vytvoří se jedna nebo více „koalic ochotných."

4/ Dělat méně, zato efektivněji – EU27 se zaměřuje na vybrané oblasti politiky, jimiž se zabývá intenzivněji a jedná v nich rychleji, zatímco v oblastech, kde se řešení na úrovni EU nepovažuje za přínosné, je méně aktivní. Pozornost a omezené zdroje se soustřeďují na vybrané oblasti politiky.

5/ Dělat mnohem více společně – Členské státy se rozhodnou, že budou sdílet více kompetencí, zdrojů a rozhodovacích pravomocí ve všech oblastech. Rozhodnutí jsou na evropské úrovni rychleji přijímána a neprodleně vymáhána.

Diskuse je teprve na začátku, ale směrování zakládajících států, které se stále dívají na země střední a východní Evropy, jako na ty, které způsobují problémy dnešní Evropské unie, je v celku jasné. Bylo však původním cílem vzniku Evropské unie vybudování integrujícího se jádra a zemí na okraji? Pro Českou republiku je důležité zahájit diskusi, jaký scénář integrace je pro nás přijatelný a přínosný. Je několikarychlostní Evropa šancí, jak Evropskou unii zachovat a pokusit se o vytvoření podmínek soužití podle možností a zájmů jednotlivých zemí, nebo způsobí rozpad společenství a narušení vzájemných vztahů?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…