Valachová (ČSSD): Drtivá většina zaměstnanců státu nejsou úředníci

20.09.2021 6:37 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zvýšení platů státních zaměstnanců

Valachová (ČSSD): Drtivá většina zaměstnanců státu nejsou úředníci
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Takzvaný "kompromisní" návrh ministryně Schillerové (ANO) v otázce platů není žádný kompromis. Návrh ČSSD na zvýšení všem o tři tisíce korun reflektuje mimořádnou dobu. "Kompromisní" zvýšení o procenta (z dílny ANO) znamená, že největší užitek by měli vysoce postavení úředníci, náměstci a tak dále. Jejich procenta jsou daleko větší suma, než vaše.

To se absolutně rozchází s cílem socdem. Tím bylo vynahradit především lidem se středními a nižšími příjmy dramatický růst cen a mimořádně silnou inflaci, která provází poslední měsíce vlády Andreje Babiše. Proto prosazujeme i nadále růst všem stejnou částkou. Potraviny se také zdražují všem stejně, vyšší nájemné a dražší energie navíc dopadají nejvíce na rozpočty rodin se středními a nižšími příjmy.

Anketa

Je pro vás manželství homosexuálů důležité téma, podle kterého se bude rozhodovat ve volbách?

4%
hlasovalo: 26789 lidí

Slýchám, že to je "pro státní úředníky". V tom jsou dvě chyby, dvě lži.

První je, že skutečně drtivá většina zaměstnanců státu nejsou úředníci, jak Vám ANO a pravice stále tvrdí, ale učitelé, policisté, vojáci, hasiči, uklízečky na úřadech, lidé z přepážek třeba Úřadů práce, pečovatelky v domovech důchodců... Nenechte se klamat těmi, kteří stále mluví o stovkách tisíc úředníků ministerstev - to není pravda. Chtějí tím jen postavit skupiny uvnitř společnosti proti sobě.

Druhá část lži o státních úřednících je v tom, že vedle snahy o růst platů ve státní sféře tlačíme také na zvyšování mezd v podnikatelské sféře. K tomu slouží růst minimální mzdy, kterou slibujeme dotáhnout v roce 2023 na 20 000 korun. Na tu jsou navázané mzdy zaručené, které definují spodní hladinu pro profese, třeba prodavačky nabo řidiče autobusu. Takže se neomezujeme na veřejnou sféru.

Zasloužíte si vyšší příjmy. Proč lidé u nás pracují za třetinu platu, které jsou v Německu? Pracujete hůře? Nebo méně? Nikoliv. Růst příjmů se nehodí těm, kterým se hodí nízké platy a mzdy, levná práce. Čím méně na mzdách, tím vyšší jsou zisky korporací a holdingů. Nic složitějšího v tom není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…