Valachová (ČSSD): Ministr školství se dětinsky vymlouvá na nepodstatné podružnosti

26.04.2021 14:33 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k průběhu letošních maturit

Valachová (ČSSD): Ministr školství se dětinsky vymlouvá na nepodstatné podružnosti
Foto: archív Kateřina Valachová
Popisek: Kateřina Valachová

Jsem teď ze strany studentů, žáků, jejich často velmi zoufalých rodičů a mnoha dalších lidí dotazována, co dál s maturitami.

Především chci říci, že konzultuji postoj pana ministra a jeho ostentativní nerespektování vůle sněmovny a pohrdání parlamentní demokracií s řadou lidí, poslouchám jejich poznámky a názory na tuto věc.

Osobně považuji způsob, jakým se pan ministr chová a jakým se snaží vyvolat pocit nadřazenosti moci exekutivní nad mocí zákonodárnou, za mimořádně nebezpečné zpochybnění našeho republikánského uspořádání a ústavnosti.

To je však věc, kterou bude třeba řešit později - nyní je třeba se vrátit k oněm maturitám.

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí

Co se těch týká, jsem po celou dobu přesvědčena, že sněmovna již dala ministrovi školství dříve velmi mimořádné pravomoci a to mimo jiné díky paragrafu 184a školského zákona. Naprosto nepochybuji o tom, že ministr má k dispozici dostatek pravomocí, aby umožnil studentům, kteří strávili z letošního školního roku přímo v lavicích, učebnách a laboratořích či dílnách pouhou jednu jedinou desetinu předpokládané doby, alternativní spravedlivou a férovou maturitu. Ostatně přesně proto jsem spolu s řadou kolegů prosadila v Poslanecké sněmovně usnesení, které ministra zaúkolovalo, aby s pomocí těchto pravomocí situaci vyřešil. Volení zástupci lidu dali jasně najevo, jak by měl ministr (který nemá mandát vzešlý z voleb) postupovat.

Jak všichni víme, ministr to odmítá učinit a dětinsky se vymlouvá na nepodstatné podružnosti.

Zabránit mu v tom může v danou chvíli pouze premiér - takové je demokratické ústavní uspořádání naší země a je to tak v pořádku. Pokud premiér nezakročí, je třeba to brát jako jeho souhlas s postupem ministra a respektovat to - je to jeho nesporné právo.

Co je podstatné - ministr školství převzal svým chování a odporem proti parlamentní většině absolutní a úplnou odpovědnost za průběh maturit i za důsledky, které má a bude mít letošní rok na psychiku žáků a studentů.

A také převzal odpovědnost za soudní dohry letošních maturit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…