Válek (TOP 09): Napravili jsme nedostatky v povinném očkování

14.02.2020 6:28

Ve Sněmovně byl schválen ve třetím čtení návrh zákona o ochraně veřejného zdraví včetně pozměňovacího návrhu, který předložila skupina poslanců pod vedením místopředsedy TOP 09 Vlastimila Válka.

Válek (TOP 09): Napravili jsme nedostatky v povinném očkování
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Tento návrh umožní jednodušší přístup do kolektivu dětem, které nemůžou být očkovány pro dočasnou kontraindikaci, např. kvůli aktuálnímu zhoršení zdravotního stavu. Dočasnou kontraindikací, která může očkování bránit měsíce nebo i roky, je například atopický ekzém, leukémie nebo epilepsie.

Stávající legislativa tento stav neřeší. Zákon stanoví, že dítě může být k předškolnímu vzdělávání přijato i tehdy, pokud se očkování nemůže podrobit pro trvalou kontraindikaci. Problém však nastává, když je u dítěte diagnostikována kontraindikace dočasná, v takovém případě, dle textace zákona, dítě do školky přijato být nemůže.

„Vítám, že náš pozměňovací návrh byl schválen, protože velmi pomůže dětem, které nikoho neohrožují, ale dosud byly z kolektivu vyloučeny, což jim neprospívalo ani z lékařského hlediska s ohledem na jejich duševní zdraví. V případech, kdy není lékařem výslovně potvrzeno, že se jedná o kontraindikaci trvalou, mívají rodiče s přijetím dítěte do školky problém. Školky za přijetí takového dítěte mohly být doposud pokutovány, to se dneškem mění. Díky našemu pozměňovacímu návrhu budou mít děti, které nemohou být ze závažných zdravotních důvodů očkovány, zabezpečen přístup do kolektivu,“ uvedl Vlastimil Válek, místopředseda TOP 09 a člen zdravotního výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…