Valenta (KSČM): Blamáž koalice v Plzeňském kraji pokračuje

28.12.2020 4:31 | Zprávy

Říjnové krajské volby rozdělily i v plzeňském regionu zastupitelské mandáty a některé politické subjekty následně sestavily ve zdejším Rašínově domě většinovou koalici. Do této doby by bylo samozřejmě vše v pořádku, přestože „krajskou vládu“ složily i „ODS/TOP 09“ a „STAN s Josefem Bernardem,“ jejichž představitelé si ještě těsně před volbami nemohli „přijít na jméno“.

Valenta (KSČM): Blamáž koalice v Plzeňském kraji pokračuje
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jiří Valenta

A také především kvůli politickému tlaku ODS se musel dokonce bývalý hejtman Bernard, primárně do funkce zvolený za ČSSD, ze svého postu těsně před koncem volebního období nedobrovolně odporoučet. V Plzeňském kraji se tomu stalo vůbec poprvé v celé historii vyšších územních samosprávných celků, avšak ani to nezabránilo vytvoření jejich účelového propletence, společně s Piráty. A nová koalice již od počátku své činnosti dává jasně najevo, o co jí ve skutečnosti jde především! A zájem občanů Plzeňského kraje, bez rozdílu jejich politického názoru a přesvědčení či ekonomického statusu, to skutečně nejspíše nebude!

Velice těsná hlasovací většina, nevylučující možnost, že při neúčasti tří koaličních zastupitelů nemusí rada prosadit ze svého programu vůbec nic, vzala lukrativní posty s mnohými benefity frontálním útokem. A to s doposud nezaznamenanou intenzitou, kdy termín „politická privatizace“ není významově vůbec daleko od pravdy!

Ale konkrétně: demokratický princip poměrného zastoupení v odborných orgánech zastupitelstva, tedy ve výborech, předurčuje koalici 92 míst, a opozici, nyní tvořenou ANO, ČSSD, SPD a KSČM, míst 73. Výsledek hlasování, jištěný koaličními zastupiteli, ale „překonal veškerá očekávání“. Uskupení ODS/TOP 09, společně se STAN a Piráty, si zcela nelegitimně a nemorálně přivlastnila 132 výborových míst. Nejen, že takto znemožnila některým subjektům v zastupitelstvu účastnit se odborné práce v drtivé většině výborů, ale dokonce ještě neváhala nově zvoleným členům, často z řad svých vlastních politických příznivců a podporovatelů, známých či kamarádů, navýšit odměnu. A to o plných pět set korun, tedy na 2500 Kč za jednu účast na jednání výboru, která obnáší maximálně dvě až tři hodiny práce. Fakt, že se náš region nalézá v poměrně tíživé ekonomické situaci, kdy bude mít kvůli pandemii covidu a jejím dopadům významný problém s profinancováním mnoha klíčových projektů a realizací dalších věcí, koaliční zastupitele prakticky nezajímal, ať jsem se je snažil přesvědčovat sebevíce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…