Valenta (KSČM): O úspěších slyšíme stále, mnohé se v Plzni také nepovedlo

30.12.2014 15:32

Stejně tak, jako se na přelomu každého roku bilancuje v mysli zodpovědného jedince, ale také i v každé rodině, je vhodné přistoupit k zamyšlení se nad výsledky hospodářské činnosti komunální reprezentace i v tak významné lidské pospolitosti, jakou nepochybně krajská metropole západních Čech byla a věřím, že i stále je.

Valenta (KSČM): O úspěších slyšíme stále, mnohé se v Plzni také nepovedlo
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Obávám se však, že pomyslné závěrečné vysvědčení nebude pro Plzeň až tak jednoznačně lichotivé, jak někteří její čelní představitelé mediálně deklarují. Zabilancujme alespoň v krátkosti společně!

Již v lednu obdržela plzeňská radnice pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve výši půl milionu korun za to, že postupovala údajně diskriminačně. Jednalo se o „podivný“ výběr firem k provedení rekonstrukce stadionu ve Štruncových sadech. Objevilo se totiž podezření, že by „vznesené požadavky mohly být někomu šité přesně na míru“ a město bylo tak nuceno se proti udělené sankci dokonce odvolat ke Krajskému soudu v Brně.

V březnu zase Nejvyšší správní soud přelomově rozhodl, že „dopravní podniky“, které jsou ve vlastnictví města, musí zpřístupnit pečlivě střeženou smlouvu, uzavřenou s advokátní kanceláří, kde byly stanoveny podmínky vymáhání pokut od „černých pasažérů“. Díky tomuto kontraktu docházelo dlouhodobě k ruinování dlužníků a odměny poskytované advokátům mnohonásobně převyšovaly výši vymáhaných pokut.

K jiné, avšak také trestuhodné, zajímavosti došlo v září, kdy propuštěný úředník, který dříve koordinoval projekt „Bezpečné město“, náhle odebral městu logo tohoto dlouhodobě praktikovaného souboru bezpečnostních opatření. A tento projekt přitom dokonce podporuje i Ministerstvo vnitra ČR. Úředník si totiž, „bez jakéhokoliv povšimnutí“ název a logo zaregistroval na sebe a tak jej nesměl již nikdo jiný používat. Plzeň tak byla poté přinucena dokonce zrušit plánované oslavy výročí tohoto, jinak úspěšného projektu. Velice kuriózní spor měl skončit u soudu a zcela jistě současně došlo i ke zbytečným finančním ztrátám

A k samotnému závěru roku přijdou snad ještě zásadnější finanční rány, o kterých se také „přirozeně moc řeč nevede“. V listopadu se objevila zpráva, že by mohlo město s velkou pravděpodobností přijít o velkou část z dvousetmilionové dotace z EU na výstavbu nové budovy divadla, neboť radnice upravila bez souhlasu projekt stavby a chybovala též v zadávací dokumentaci při výběrovém řízení na firmu, která měla divadlo zbudovat. Marné jsou výmluvy, že nová povolební garnitura vždy začíná s čistým stolem, když zodpovědný technický náměstek z ODS je stále stejný a ze statutárního náměstka ekonomického, za ČSSD, se nyní stal dokonce primátor.

Posledním případem, který bych ještě rád zmínil, je již reálná ztráta šance dokončit projet přeměny Světovaru na „4x4 Cultural Factory“, tedy na jakousi „kulturní fabriku“. Opět v rozporu s projektovou dokumentací se ve stěnách a podlahách budovy „najednou“ objevil škodlivý korkolit a dehet. Město tak nemůže dokončit projekt v termínu a získat tak na něj dotaci z EU, přičemž z vlastních prostředků již byly investovány desítky milion korun. A k zodpovědnosti se opět již tradičně nikdo nehlásí!

Nemůžeme se tedy divit, že narůst zadlužení města od roku 2010, tedy od začátku předchozího volebního období do současnosti, činí v přepočtu na jednoho obyvatele, více než pět tisíc, skoro 14 tisíc korun. Ve srovnatelně velkých Českých Budějovicích však činí tento přepočet pouhých osm tisíc korun.

A tak do nového roku přeji politické reprezentaci Plzně zejména více zodpovědnosti při hospodaření a správě městského majetku  tak, abychom opět na jeho konci mohli již bilancovat mnohem pozitivněji a optimističtěji!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Valenta - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.