Valenta v čele volebního bloku SaS posiluje a stává se pro voliče alternativou. Preference koalice Svobodní a Soukromníci se v květnu přiblížily dvanácti procentům

07.06.2016 13:33

Na začátku roku překročení pětiprocentní hranice, v březnu výrazné posílení a aktuálně další skok na 11,7 procenta. Tak vypadá podle společnosti SANEP vývoj volebních preferencí Svobodných a Soukromníků ve Zlínském kraji. Podle dalšího výzkumu, realizovaného společností Phoenix Research on-line, je pak koalice SaS černým koněm voleb ve Zlínském kraji. Stále více lidí vidí tak v nové koalici šanci na to, aby se Zlínský kraj po letech stagnace opět probudil a získal dynamiku.

Valenta v čele volebního bloku SaS posiluje a stává se pro voliče alternativou. Preference koalice Svobodní a Soukromníci se v květnu přiblížily dvanácti procentům
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„Zlínský kraj prakticky po celou dobu jeho existence trápí stále tytéž problémy. Tradičním stranám chybí buď vůle či schopnost to změnit, výsledkem čehož je úplná ztráta dynamiky kraje. My přinášíme alternativu. Chceme lidi přesvědčit, že Zlínský kraj se může stát skvělým místem pro život,“ říká senátor Ivo Valenta.

Koalice Svobodní a Soukromníci aktuálně realizuje kampaň s názvem Probuď se, Zlínský kraji. Cílem je upozornit právě na tyto dlouho neřešené problémy, jejichž důsledky tíživě dopadají na obyvatele regionu – nízké mzdy, zadlužené nemocnice, nedostatečná péče o seniory či chybějící dálnice.

„Když se něco dlouhodobě nemění, lidé mají tendenci si na to zvyknout, brát to jako neměnnou věc. My jsme přesvědčeni, že Zlínský kraj nemusí být periferií České republiky. Je ale potřeba ho probudit, rozhýbat a skutečně začít pracovat na řešení konkrétních problémů,“ vysvětluje Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji.

Podle Svobodných a Soukromníků je s probouzením nutné začít přímo na hejtmanství. To se podle nich stává malou Evropskou unii, nesystémově přerozděluje peníze a přestává být partnerem obcí a jejich obyvatel. „Odstranění zbytečné byrokracie a více prostoru pro rozhodování obcí. To jsou dva základní kroky, které pomohou znovu Zlínský kraj nastartovat,“ konstatuje Ivo Valenta s tím, že na tyto dva pilíře navazuje řada konkrétních kroků. Podrobný program je k dispozici na adrese zlinsky.spolecne2016.cz.

Z výzkumů společnosti SANEP je zřejmý velmi dynamický růst koalice Svobodní a Soukromníci. Květnové volební preference 11,7 procenta ji stejně jako v březnu řadí na páté místo. KDU-ČSL, ANO, ČSSD i KSČM, které jsou nyní v čele, ovšem shodně ztrácejí – jejich preference se aktuálně pohybují mezi 18,1 a 14,5 procenty. „V lednu, kdy jsme poprvé přesáhli pět procent, jsme mluvili o tom, že hlas pro nás není ztracený. Nyní je zřejmé, že se stáváme alternativou, která má šanci Zlínský kraj změnit k lepšímu,“ uzavírá Tomáš Pajonk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.