Válková (ANO): Proč po tak dlouhé době přípravy teď zase chceme něco zrušit?

12.04.2018 19:27

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 k zákonu o přestupcích

Válková (ANO): Proč po tak dlouhé době přípravy teď zase chceme něco zrušit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Válková

Milé kolegyně, milí kolegové,

to byl výklad hodný vysokoškolského profesora, který vykládá studentům, proč je určitá skutková podstata zakotvena právě v zákonu o přestupcích - dlužno říci v zákonu zcela novém, přijatém po dlouhých diskusích. Byla jsem u toho v minulém volebním období v roce 2016. S velmi dlouhou dobou na přípravu jeho aplikace. On nabyl účinnosti 1. července 2017. Čili je to necelých tři čtvrtě roku.

Německý příklad není úplně optimální, protože tam když se projedete na černo tramvají, tak se dopustíte trestného činu - jen tak jako příklad. Mají tam zcela jinak poskládanou hierarchii přestupků při činu trestných činů. Já si myslím, že zrovna tahle skutková podstata se nám velmi dobře hodí do přestupkového zákona. A to, že není v současné době využívána jenom svědčí, že si praxe ani neměla čas na ní zvyknout. Jinak já jsem se s tím setkávala také, s těmi stížnostmi na to. I ze strany spoluobčanů, že byli přítomni v úředních místnostech a pan starosta - poslanec Pour by to mohl dosvědčit - velmi hrubým útokům, které se ještě nedaly kvalifikovat jako trestný čin. Rozhodně to nebylo jednání, které bychom my měli jako stát tolerovat.

Čili já si kladu otázku, proč tak brzy a proč po tak dlouhé době přípravy teď zase chceme něco zrušit. To opravdu nepatří k dobré vizitce právního státu, kterým se tak rádi chlubíme. Rozhodně jsem pro to zamítnutí. Není za tím nic politického. Ty argumenty jsou ryze věcné a některé z nich tady nebudu opakovat, protože mnohem lépe a systematičtěji z písemně připraveného projevu řekl pan poslanec Pour a můžu je jenom podpořit. Čili důvod politický nevidím. Důvody, které tady byly přednesené, tak si myslím, že se dají snadno vyvrátit a byly vyvrácené. Nebudu už používat ty samé argumenty, které jste před chvilkou slyšeli. A jediné, co mně zbývá - otázka na předkladatele, proč s touto, svým způsobem, opravdu nevýznamnou věcí - naopak si myslím, že bychom měli posilovat tu stabilitu našeho ne příliš stabilního právního státu, přišli a předložili nám takovýhle návrh.

Já opravdu jeho prostudování... vůbec mě nepřesvědčila ta věcná argumentace a nemohu jej podpořit.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…