Vandame (TOP 09): Remízky v Uherském Hradišti? Krok ke zlepšení kvality půdy

19.04.2022 19:31 | Komentář

Pokud se rádi touláte kajinou v okolí Mařadic, Sadů, Vések nebo Jarošova, možná vám také vadí rozsáhlé zemědělské lány s monokulturami typu řepka a kukuřice, které mají neblahý vliv na kvalitu půdy, způsobují půdní eroze, snižují schopnost zadržovat vodu a poškozují celkový dojem z krajiny.

Vandame (TOP 09): Remízky v Uherském Hradišti? Krok ke zlepšení kvality půdy
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Zuzana Vandame

Dobrou zprávou dnes ale je, že město Uherské Hradiště v tomto volebním období zapracovalo na změně. Když si dnes vyjdete například na Rovninu nebo scházíte ze sídliště Východ do Sadů, najdete tam nově vysázené remízky. Jedná se o prvky ÚSES nebo-li územního systému ekologické stability. Jejich cílem je rozvíjet bilogickou rozmanitost a bránit negativním jevům popsaným výše. Vysázená zeleň – dřeviny i travní porosty mají za cíl zadržovat vodu v krajině, snižovat riziko lokálních záplav a kromě zamezování půdní erozi, zmírní činnost větrů a omezí pohybu prachu. Vzrostlá zeleň pak poskytne útočiště různým živočišným druhům, včetně hmyzu. Postupně dojde k celkovému zlepšení mikroklimatu a v neposlední řadě bude ráz krajiny také více lahodit lidskému oku. Mám za to, že celkové společenské klima, které ještě více zhoršila pandemie Coronaviru a v posledních měsících bohužel také válka na Ukrajině, nás nutí se zamýšlet nad smyslem konzumního způsobu života a posunuje nás k důležitým hodnotám a mezi ně patří také úcta a respekt k přírodním zdrojům, péči o vodu a půdu, která se znovu musí stát zdrojem kvalitních lokálních surovin. Rozčleňování krajiny v lokalitách s rozsáhlými bloky zemědělské půdy je pouze začátek zmírňování dopadů a škod, které způsobuje intenzivní zemědělství a dává nám naději, že se určité věci sice pomalým tempem, ale přece jen, obrací k lepšímu.

ZUZANA VANDAME, RADNÍ MĚSTA UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…