Vaňousová (TOP 09): O řadu zákroků u zvířat se už nebudou starat jen veterináři

11.09.2017 18:11

Novela veterinárního zákona, která čeká na podpis prezidenta i prováděcí vyhláška, která se připomínkuje, má na jednu stranu pomoci v boji proti nechvalně známým množírnám, na druhou stranu ale paradoxně může vést k týrání zvířat a negativně ovlivnit kvalitu českých živočišných potravin.

Vaňousová (TOP 09): O řadu zákroků u zvířat se už nebudou starat jen veterináři
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Jako veterináři od samého počátku, kdy se začala připravovat novelizace veterinárního zákona, připomínkujeme několik věcí, které mají dopad na welfare zvířat, tedy na jejich zdraví zvířat i kvalitu jejich života (např. jde o ochranou před negativními činiteli, které jim mohou způsobovat bolest, utrpení a psychickou újmu), na vykonávání odborné veterinární činnosti jinými osobami než veterináři, ale i například na zdravotní nezávadnost potravin. Sama patřím do okruhu iniciátorů petice, kterou jsme předávali poslancům. Podepsalo ji na šest tisíc veterinářů i občanů.

Naší snahou je od začátku vymezení odborných veterinárních kompetencí veterinárního lékaře přímo v zákoně. Jedná se o pár bodů, které se v závislosti na čase a prostoru nemění. V tomto jsme kvůli velkému odporu Státní veterinární správy neuspěli, zatímco jsou – poněkud paradoxně – odborné veterinární úkony techniků a chovatelů uvedeny v prováděcí vyhlášce. Jako nejkontroverznější vnímáme ustanovení novely, které umožňuje, aby si chovatelé na svých zvířatech a na svém hospodářství mohli provádět některé odborné úkony sami.

Odborná způsobilost, které dosahuje například veterinární technik až absolvováním střední školy, je nahrazena 10 hodinovým teoretickým kurzem. Většina těchto úkonů však spadá do kategorie, kterou bych nazvala „chovatelské“, výjimkou je ale injekční aplikace, kterou navíc zákon nespecifikuje – ačkoli injekční aplikace může být podkožní, nitrosvalová, ale také intravenózní (do žíly), intraartikulární (do kloubu), intraarteriální (do artérie) nebo intraperitoneální (do břišní dutiny). V těchto případech se ale jedná o skutečně vysoce specializované zákroky. Pro příklad to zkusím přirovnat k „lidské“ medicíně: je jistě v pořádku, že matky dětem měří teplotu, odebírají moč apod., ale nedovedu si představit, že by vlastním dětem píchaly injekce, ať už se jedná o vitaminy, hormony, nebo dokonce antibiotika!

S tím samozřejmě souvisí i nezávadnost potravin živočišného původu. Konkrétně se to může týkat – stejně jako u lidských pacientů – například rizika mikrobiální rezistence na používaná antibiotika. O tom, že je to téma vysoce odborné, kdy už jde o zdraví, ale v řadě případů i život nás, konzumentů potravin, svědčí i skutečnost, že hýbe nejen naším ministerstvem zemědělství, ale zabývá se jím i Evropská komise. Sama téma sleduji a účastním se jednání antibiotické komise při ministerstvu zemědělství.

S problematikou injekčních aplikací ale souvisí i ochrana zvířat proti týrání, protože podle zákona, který se ochranou zvířat zabývá, je jakýkoli zákrok porušující integritu kůže zvířat odborným veterinárním zákrokem a může jej tedy provádět pouze osoba způsobilá. To se ale týká i problematiky čipování zvířat, kterou rovněž novelizace zákona řeší (tato problematika však vydá na samostatný příspěvek).

Radka Vaňousová
6. na kandidátce TOP 09 Jihočeský kraj
viceprezidentka Komory veterinárních lékařů ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…