Vedlich (TOP 09): Citlivá rekonstrukce je víc, než dogmatické hájení původní podoby domu

13.08.2015 20:51

Oficiální vyjádření Jindřicha Vedlicha, náměstka primátora ke komentářům KOS

Vedlich (TOP 09): Citlivá rekonstrukce je víc, než dogmatické hájení původní podoby domu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Jindřich Vedlich

Občanská aktivita, jejímž cílem je zlepšení fungování úřadu či veřejného života, je ze strany hradeckého magistrátu vždy a bezpochyby vítána. Avšak v posledních měsících se množí útoky ze strany některých zástupců spolku KOS, jejichž cílem je zviditelnit své názory na úkor objektivity. Tyto reakce mají často urážlivou formu a vychází z nepřesných či nepravdivých informací o realizovaných projektech. Pro město Hradec Králové je taková forma komunikace nepřípustná.

Zástupcům této organizace bylo několikrát nabídnuto, že se mohou účastnit odborné diskuze a uvést své názory na půdě města. Osobně bych takovou diskuzi uvítal, bohužel sdružení preferuje cestu obstrukcí. Za příklad mohu uvést snahu zrušit územní souhlas a prohlásit za kulturní památku bytový dům, ve kterém probíhají důležité rekonstrukce. Tento postup považuji za bezohledný vůči nájemníkům i investorům přestavby.

Další záležitostí je účelové vyvolávání negativního veřejného mínění. Například krátkodobé testování doplňkového systému osvětlení (LED) v novém Infocentru prezentují zástupci KOSu jako konečný stav, zaměňují koncové prvky chladicího systému za systém vzduchotechniky, kritizují vhodnost vnitřního uspořádání bez jediné návštěvy místa a výjimkou není ani slovní napadání architektů a pracovníků hradeckého magistrátu.

Závěrem bych jen rád podotkl, že lidské potřeby i technologie se v průběhu času vyvíjí a citlivě provedená rekonstrukce, při které se zvýší užitná hodnota domu (například přidáním výtahu, půdní vestavbou či změnou dispozice) má pro obyvatele daného domu i veřejnost daleko vyšší hodnotu, než dogmatické hájení jeho původní podoby. Navíc veškeré práce na infocentru probíhají pod dohledem orgánů památkové péče a v souladu s jejich požadavky.

Rád bych uvedl, že s postupy ani s chováním zástupců KOSu se v žádném případě neztotožňuji a nikdy bych se nesnížil k tomu, abych používal podobné praktiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…