Vích (SPD): Hrozí sociálním službám kolaps?

31.08.2017 15:18

Považuji vládou ohlášené mzdové navýšení za předvolební falešné sliby, jelikož vláda nemá zajištěné financování navýšení mezd v návrhu rozpočtů státu a krajů. Jde o zoufalou a opakovanou snahu zmást voliče a koupit si jejich hlasy.

Vích (SPD): Hrozí sociálním službám kolaps?
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Nemohu souhlasit s vládním předvolebním zvýšením minimální mzdy na 12 200 korun, který bude mít dopad v oblasti pracovníků s nejnižšími příjmy, kterými jsou zejména obyvatelé venkova pracující v nízkopříjmových odvětvích. Vzniká tím další tlak na místní drobné živnostníky a podnikatele ze strany vlády. Správná a spravedlivá cesta pro zvýšení mezd je snižování odvodů za zaměstnance, nikoliv předvolební zvyšování minimální mzdy, která měla být už dávno minimálně dvakrát vyšší.

Samostatnou kapitolou jsou potom pracovníci v oblasti dlouhodobě podfinancovaných sociálních služeb, kde v důsledku růstu mezd od července o 23% dochází k plánovanému nárůstu výdajů o 1,1 mld. korun na růst platů a mezd, přičemž ministr financí Pilný odmítl toto zvýšení a doslova uvedl, že státní kasa je prázdná a další požadavky už podle něj nelze na letošní rok přijmout. Podle podkladů pro vládu by ale stát na přidání ve druhém pololetí potřeboval nejen 1,1 miliardy, ale dalších 1,28 miliardy potřebují samosprávy jako zřizovatelé anebo přispěvatelé. Ve skutečnosti se ale již dlouhé roky diskutuje o tom, že tito lidé mají nepřiměřeně nízké platy a že mzdové tabulky nevyhovují současné situaci na trhu práce.

V Česku již dnes chybějí tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o naše seniory a postižené a zbytek odchází pracovat do veřejného sektoru. Hrozí tak další omezení péče. Jedná se ze strany vlády o stejný přístup jako třeba při zvýšení mezd řidičům autobusů, kde kraje mají hledat uvedené prostředky ve svých rozpočtech v rámci zvýšení RUD anebo prostředků určených na opravy silnic.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Vláda tedy v rámci předvolebních slibů rozhodne a kraje mají tyto prostředky najít ve svých rozpočtech a to přesto, že současný rozpočet MPSV činí již neskutečných více než 540 mld. korun, tedy zhruba polovinu státního rozpočtu, ze které se vydává množství prostředků na neadresné sociální dávky nepřizpůsobivým osobám parazitujícím na neadresném a štědrém sociálním systému a to na úkor právě těch potřebných o které pečují pracovníci ve zmiňovaných sociálních službách.

Na zvyšování platů v odvětví sociálních služeb měla současná vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL čtyři roky a nebyla toho schopna. Nebude toho schopna ani do budoucna vzhledem ke svým prioritám a plánovaným mandatorním výdajům. A tak je to všechno na voličích. Jestli dají přednost svobodě, přímé demokracii, vlastenectví a tradiční rodině a anebo parazitům, lžím v rámci politické korektnosti, multikulturalismu a masové migraci v rámci budování evropského superstátu. Do voleb zbývá již pouhých šest týdnů!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.