Vích (SPD): Krev v Madridu a dvojí metr EU na referendum

02.10.2017 12:30

S hlubokým znepokojením jsme měli možnost o víkendu sledovat demokratickou snahu Katalánska v rámci dlouhodobě plánovaného referenda o své nezávislosti na Španělsku.

Vích (SPD): Krev v Madridu a dvojí metr EU na referendum
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

Španělská policie již v sobotu 30. září uzavřela více než z 2135  katalánských škol, které měly sloužit jako volební místnosti v referendu o nezávislosti regionu. Dalších 163 škol, kde by se mělo konat do hlasování, obsadili příznivci referenda. Španělské ústřední orgány také zablokovaly systém elektronického počítání hlasů v Katalánsku. Obyvatelé Katalánska v neděli 1. října brzy ráno začali vytvářet fronty u míst, která měla sloužit jako volební místnosti při referendu o nezávislosti regionu na Španělsku. Španělská centrální vláda referendum označila za ilegální a snažila se mu zabránit. Referendum se však zvrhlo v násilí a policie nasadila na obranu volebních místností proti svým občanům gumové projektily. Důsledkem jsou stovky zraněných a pouze shodou náhod nedošlo k žádnému úmrtí.

S nadějí doufám, že současné dění se nestane počátkem občanské války, která ve třicátých letech byla počátkem nástupu Frankova režimu. Příčiny a počátky tehdejšího konfliktu byly v dlouhodobé společenské a ekonomické krizi, která postihla Španělsko po první světové válce a vedla k takové radikalizaci společnosti, že ta své problémy již nebyla schopna řešit jinak než občanskou válkou. Výsledky referenda mohou být spouštěcím mechanizmem vyhlášení nezávislosti na španělském státu do 48 hodin s možností vyhlásit samostatnou republiku.

Osobně plně podporuji snahu Katalánska na sebeurčení formou přímé demokracie - referenda a zároveň odsuzuji kroky španělské vlády a policie ve snaze zabránit plebiscitu 7,5 milionů Katalánců, při kterém byly použity nejen donucovací obranné prostředky ale i gumové projektily. Výsledek - na osm set zraněných a krev. Vláda poslala policii proti vlastnímu lidu jakoby měl rabovat sklady se zbraněmi a nikoliv pouze vhodit obálku do hlasovací urny.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Zvláštní je i vyjádření EU, které se rozhodlo tuto situaci nekomentovat. Podobně i naši vládnoucí politici.

Pokud porovnáme způsob odtržení Kosova od Srbska, odtržení Krymu od Ukrajiny anebo tento pokus o odtržení Katalánska od Španělska. Jak jsou rozdílné reakce špiček EU. Obraz bídy demokracie v západním světě. Mocensko-politické zájmy a dvojí metr v plné nahotě.

Definitivní rozpad EU je na obzoru. Státy se mají tendenci drolit a národnostní menšiny se osamostatňovat. Sever Itálie, Katalánsko, Bavorsko. Ale nejen státy EU. Kurdistán, kde 30 milionů obyvatel 50 let krvavě válčí o uznání vlastního státu. Pokud politické hranice nerespektují národní nebo kmenové hranice je zaděláno na dominový efekt zejména v oblasti Středního východu, tedy Sýrie, Íránu, Iráku a Turecka ale i Evropy a tím pádem i EU. Na to ale EU recept nemá. Prvku přímé demokracie - tedy referenda se evropští elitáři prostě bojí. A nejen evropští.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.