Vích (SPD): Neshoda v postojích k migraci multikulturní obohacení Evropské unie nezastaví

26.06.2017 11:12

Návštěva německého ministra zahraničí Gabriela a jeho jednání s jeho protějškem Zaorálkem opět ukázala, že postoje zakládajících států EU a ostatních států k migraci jsou diametrálně rozdílné a odmítání kvót z naší strany není řešení.

Vích (SPD): Neshoda v postojích k migraci multikulturní obohacení Evropské unie nezastaví
Foto: Archiv politika
Popisek: Radovan Vích, předseda Regionálního klubu SPD Libereckého kraje

"Nejde o to, jaké máme kvóty a o co se hádáme, ale o to, co uděláme v příštích desetiletích, abychom výrazně redukovali pohyb uprchlíků. Zatímco my se v Evropě hádáme, kolik si vezmeme uprchlíků, tak v Africe se dává do pohybu stále víc lidí, protože mají katastrofální podmínky," uvedl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel, který se setkal minulý týden s lídrem ČSSD a ministrem zahraničí Zaorálkem a premiérem Sobotkou  v rámci jeho návštěvy Žofínského fóra.  Podle něj se mezitím Středozemní moře, přes které se lidé snaží do Evropy dostat, stalo "velkým hřbitovem". Uvedl také, že Středozemní moře je vlastně pouze takový "rybník", který společně obýváme se státy z Afriky a proto bychom se o měli postarat o naše sousedy a pomoci jim v nouzi.

"Česká strana dlouhodobě povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítá", oponoval sociálnědemokratický ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Zaorálek, podle kterého vláda prosazuje spíš pomoc v krizových oblastech. Zaorálek po schůzce podotkl, že vláda tento týden schválila zvýšení částky na českou rozvojovou pomoc v zahraničí.  

Z celé tiskové konference vyzařovala nervozita obou aktérů a bylo cítit vzájemné názorové rozdíly téměř ve všem. Samozřejmě diplomatickou mluvou "Shodli jsme se na společných bodech a na některé otázky máme rozdílné názory, kde jsme se však shodli, že vytvoříme společnou pracovní skupinu, která bude dále o těchto problémech jednat". Realita je ale jiná.

Pan Zaorálek sice mluví o tom, že kvóty dlouhodobě odmítáme, ale na druhou stranu žádné konkrétní návrhy jak migraci zastavit nepředložil. Jeho argumenty, že chce podpořit budování infrastruktury, zajištění vody či zaměstnanost, nejsou podpořeny reálnými konkrétními programy a projekty a hlavně tento návrh nemá podporu zejména Německa a Francie, tedy států, které v podstatě v EU mají rozhodující slovo.  Jsou tak pouhým pomyslným plácnutím do vody a během na dlouhou trať. Sypat peníze bez ladu a skladu do států Afriky je také hodno příměru jako kdyby jste dali "volovi malinu".

Nakonec najít společný "poslušný" postoj EU k migraci je problém, na kterém se lídři jednotlivých států (stále ještě osmadvacítky) nejsou schopni domluvit déle než rok a ani se nedohodnou, protože není vůle. Evropská komise s Českem a dalšími státy V4 zahájila kvůli odmítání kvót řízení, což v konečném důsledku zastavení migračního proudu stejně nezabrání. Vše je tedy zase a pouze odsouváním problému.  

Žofínské fórum se konalo pod názvem Český národní zájem. Zazněly na něm projevy, ve kterých se opakovaně vyzývalo  k  vypsání referenda o vystoupení z EU. Jako hlavní důvod se uváděla ztráta národní suverenity. Pokud bychom tedy měli postupovat v duchu názvu tohoto fóra, tak potom musíme jednoznačně odmítnout migraci a jakoukoliv propagaci a šíření islámu na našem území. Islám, jako nenávistné náboženství, není slučitelný s naším pojetím a chápáním demokracie. Elitáři z EU, včetně Gabriela, však stále zastávají opačný názor a snaží se vybudovat společný a jednotný evropský multikulturní superstát a tyto myšlenky nám vnutit. A pokud budeme v EU, tak budeme prostě muset tyto myšlenky a principy i nadále přijímat. Ono totiž slovo solidarita je v tomto případě pouze synonymem pro poslušnost. A nezapomínejme, že ČSSD odmítla přijímání migrantů na naše území z Itálie a Řecka jenom do podzimu letošního roku, tedy do voleb. Potom už to platit nebude. Taková je dohoda. Přišli bychom totiž z EU o dotace vyvoleným na "sauny pro koně".  

Takže návrh řešení je vypsání referenda o vystoupení z EU, zásadní změna orientace zahraniční politiky s jednoznačnou orientací na státy V4 a nejbližší sousedy, kontrola státních hranic a zásadním způsobem začít budovat schopnosti vlastní obrany suverénního státu a jejich občanů. EU toho totiž schopna není a ani nikdy nebude. Dodávek je v EU stále ještě dost a my si na multikulturní obohacení odhodlaně, nezastrašeně a semknutě prostě zvykat nechceme! 

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…