Vích (SPD): Řediteli BIS končí mandát a musí být jmenován někdo jiný

04.08.2021 13:30

Premiér Andrej Babiš požádal o mimořádné svolání sněmovního Bezpečnostního výboru. Jednání je svoláno na tento pátek. Důvodem je projednání návrhu na jmenování nového ředitele BIS po plk. Michalu Koudelkovi, kterému 15. srpna končí 5ti letý mandát.

Vích (SPD): Řediteli BIS končí mandát a musí být jmenován někdo jiný
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Je zvláštní, že se tato problematika bude projednávat v době Sněmovních prázdnin, kdy je řada poslanců na dovolených. Na ten samý den je zároveň plánována mimořádná schůze Sněmovny, kde se bude projednávat mj. schválení novely zákona o pomoci v hmotné nouzi (ukončení zneužívání sociálních dávek tzv. nepřizpůsobivými).

K jednání o novém řediteli BIS je mé stanovisko dlouhodobě konzistentní. Pěti letý mandát současného ředitele BIS končí v polovině srpna. Po jeho odchodu by ho měl po nezbytnou dobu zastupovat statutární zástupce a nového ředitele by měla jmenovat nová vláda. Jednak stávající ředitel BIS označil program našeho hnutí za extremistický, a také jeho mediální vystupování není v souladu s tím, jakou funkci vykonává. Zpravodajské služby pracují v utajení a tak by měli i jejich ředitelé vystupovat. K mediálním vyjádřením mají své tiskové mluvčí.

Obecně všechny funkce pro bezpečnostní sbory a ozbrojené složky plánované pro generály, by měly být obsazovány maximálně na dobu čtyř let. Je potřeba zajistit kariérní řád a rotaci lidí na těchto vrcholných funkcích. Musí přijít další.

V případě plk. Koudelky jeho pokračování, anebo dokonce opakovaný mandát, není přínosem ani pro ČR, ani pro BIS ale ani pro jeho další profesní rozvoj. Předpokládám, že premiér Andrej Babiš představí členům Bezpečnostního výboru další postup vlády po skončení mandátu plk. Koudelky a budeme schopni k tomu přijmout odpovídající usnesení.

Radovan Vích
poslanec a člen Bezpečnostního výboru

Převzato z profilu.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…