Vích (SPD): Vojenský debakl USA a NATO v Afghánistánu a jak přitom nebýt za blbce

21.12.2018 21:10

Jak jinak chápat včerejší oznámení prezidenta USA Donalda Trumpa?

Vích (SPD): Vojenský debakl USA a NATO v Afghánistánu a jak přitom nebýt za blbce
Foto: archiv
Popisek: poslanec Radovan Vích (SPD)

Spojené státy plánují odvolat z Afghánistánu kolem 7000 vojáků, což je polovina ze současného počtu 14 tisíc vojáků, kteří se v této zemi nacházejí, uvedla televize CNN. Informace o plánech se podle televize objevily v úterý, tedy ve stejný den, kdy americký prezident Donald Trump oznámil odchod armády USA ze Sýrie. Ministr obrany James Mattis, který nesouhlasí s tímto postupem, se proto rozhodl na svůj post rezignovat.

Oficiální rozhodnutí týkající se návratu amerických vojáků z Afghánistánu domů zatím nepadlo, Pentagon má chystat pro prezidenta detaily plánu. USA a jejich spojenci z NATO formálně ukončili bojovou misi v roce 2014. Hlavním posláním nynějších 14 tisíc příslušníků americké armády je vést a podporovat afghánské síly v boji proti Tálibánu. Vládu islámských radikálů svrhla Američany vedená invaze v roce 2001, kterou Spojené státy podnikly v odvetě za teroristické útoky v USA. V Afghánistánu ale působí také americké speciální jednotky, které bojují po boku afghánských vojáků proti Tálibánu a dalším radikálům.

Úřad afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního ve své první reakci uvedl, že stažení „několika tisíc zahraničních vojáků nebude mít dopad na bezpečnostní situaci v zemi, nad kterou má afghánská armáda již čtyři a půl roku kontrolu”. No, to je hodně odvážné tvrzení, když denně umírá rukami Talibánu v průměru 25 příslušníků afghánské armády, tedy 175 týdně a 9 tisíc ročně. Roste produkce opia, bezpečnostní situace se zhoršuje a Tálibán v posledních letech dále rozšířil svůj vliv v zemi a ovládá stále větší území. Afghánská vláda v současnosti kontroluje pouze 56 procent území Afghánistánu, zatímco v roce 2015 to bylo 72 procent. Zbylé území má ve svých rukou Tálibán nebo o ně s vládními vojsky bojuje. Je však potřeba si říci na rovinu, že je rozhodnutí nemít na svém území intervenční vojska a hodnocení bezpečnostní situace vlastního státu nechat na samotných afgháncích a respektovat ho.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Je evidentní, že prezident Donald Trump definitivně „ztratil s válkou v Afghánistánu trpělivost“. Během 17letého konfliktu zahynulo v Afghánistánu více než 2400 amerických vojáků a USA do války investovaly přes 900 miliard dolarů. Za celou dobu zemřelo také 14 našich vojáků, což je v poměru k počtu nasazených (aktuálně 350) absolutně nejvyšší počet ztrát. Hodnocení perspektivy a plnění cílů „mírové a výcvikové“ operace z mého úhlu pohledu je jasné: Nula a světlo na konci tunelu stále není vidět.

USA aktuálně jedná s Talibánem a naši vojáci tam bojují za cizí zájmy. Přitom prezident Zeman dlouhodobě tuto misi podporuje s dovětkem, že „s teroristy se nejedná, s teroristy se bojuje“. USA tedy po 17letém neúspěchu jednají s teroristy. Jak příznačné!

Toto oznámení prezidenta Trumpa je však potřeba vnímat jako pozitivní krok. Řešení situace v Afghánistánu je na úrovni změny strategie a přístupu západu, USA a NATO k celkovému řešení. Toto řešení není vojenské a konfrontační, ale v rovině mírových jednání na úrovni politicko-diplomatické. Je potřeba nechat Afghánistán afgháncům a nevnucovat jim nějaké naše ani jiné modely demokracie. Je také na čase, aby i naši vojáci odsud odešli. Potřebujeme je teď doma!

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…