Vích (SPD): Zamyšlení nad smyslem účasti našich vojáků v misi v Afghánistánu

19.10.2018 5:29

Afghánistán je považován za tradičního pěstitele máku, který je základem pro opium a heroin. Od konce vlády Tálibánu a převzetí kontroly celé země ze strany NATO, obdělávaná plocha přímo explodovala.

Vích (SPD): Zamyšlení nad smyslem účasti našich vojáků v misi v Afghánistánu
Foto: archiv
Popisek: poslanec Radovan Vích (SPD)

V době, kdy v Afghánistánu vládl Tálibán, se pro pěstování máku využívalo něco mezi 50.000 a 100.000 ha plochy. Ačkoli Tálibán vydělával peníze prostřednictvím daní za pěstování máku a obchodování s drogami, mělo to určité meze. Islámští extrémisté konzum drog přeci jenom odsuzovali, jako něco neislámského. Když se dekadentní Západ bezpodmínečně chce zničit heroinem, tak na tom chtěli něco vydělat.

Je proto zajímavé, že země po formálním vítězství NATO nad Talibanem a získáním kontroly nad rozsáhlými oblastmi Afghánistánu, zažila boom v pěstování drog. Opium se stalo hlavním zdrojem příjmů pro zbývající Taliban, který působí především na jihu země. Úřad OSN pro boj drogami a kriminalitu (UNODC) v Kábulu nedávno oznámil, že plocha pro pěstování máku stoupla na nový rekord. Ve srovnání s předchozím rokem, se zvýšila z 15.000 na 320.000 ha v současné době.

Podle UNODC produkce opia v letošním roce vzrostla o 19 procent na více než 9000 tun. Afghánistán produkuje asi 80 procent surového opia ve světě, který je základní surovinou pro výrobu heroinu. Ve výroční zprávě UNODC a afghánského ministerstva boje s drogami se píše, že mák se nadále pěstuje v 19 ze 34 afghánských provincií. Okolo 46 procent opia pochází z provincie Helmand, bašty Tálibánu na jihu země.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Západní mocnosti by měly změnit svůj postoj a strategii vůči Afghánistánu a nechat Afgánistán afgháncům. Kdokoliv se v minulosti pokoušel ovládnout tuto zemi pod Hindukúšem, tak narazil na tvrdý odpor. USA po 17ti letém působení svých vojsk a vojsk NATO vyjednávají kromě místní vlády také s Talibanem. Stahují svá vojska a žádají další členské státy, aby svou přítomnost zde navýšily. Neustále pouze slyšíme stále dokola, že se zde bezpečnostní situace zhoršuje, Taliban posiluje a produkce opia stoupá. Konec operace je však stále v nedohlednu.

V nedávné době došlo v důsledku sebevražedného útoku atentátníka k úmrtí třech našich vojáků a včera ke zranění dalších pěti. Naši vojáci zde plní rozkazy a nařízení při plnění náročných úkolů v průběhu svého nasazení skvělým způsobem a je potřeba jim za to poděkovat. Již dávno však nejde o protiteroristickou operaci, ale o faktickou okupaci Afghánistánu příslušníky cizích armád a odpor Afgánců k této okupaci samozřejmě narůstá.

Další účast na této misi není v souladu se zájmy České republiky. Česká republika v tomto případě slouží cizím zájmům. Naši armádu potřebujeme budovat k obraně hranic a bezpečnosti České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…