Vícha (ČSSD): Cesta k vládě s důvěrou je trnitá

28.04.2018 12:19

Zamýšlím-li se nad současnou situací a vyjednáváním o vstupu ČSSD do vlády Andreje Babiše (ANO), napadá mě okřídlené Quo vadis, česká sociální demokracie, čili kam směřuješ, strano? Možná by bylo případnější Cui bono, tedy Komu ku prospěchu?

Vícha (ČSSD): Cesta k vládě s důvěrou je trnitá
Foto: Redakce
Popisek: Petr Vícha (ČSSD)

Sociálnědemokratičtí senátoři vnímají v podstatě negativně, že naše země více než pět měsíců po parlamentních volbách nemá stále vládu s důvěrou. Proto sestavování vlády s důvěrou s případnou aktivní účastí ČSSD má několik zásadních ALE.

Prvním, a možná hlavním problémem je trestně stíhaná osoba v čele vlády (což v usnesení jako problém definoval i nedávný sjezd). Kandiduje-li kdokoliv do zastupitelstev nebo parlamentu, chceme po něm, aby se téměř svlékl „do naha", včetně toho, aby čestně prohlásil, že proti němu není vedeno trestní stíhání. A v případě premiéra bychom nad tím měli zamhouřit obě oči? To nechápou zejména řadoví členové strany

V souvislosti s případnou dvoukoalicí ANO a ČSSD nelze přehlédnout ani fakt, že tyto strany nedají dohromady potřebný počet hlasů pro vyslovení důvěry vládě. Ke slovu (a to doslova) tedy přijde KSČM s jejími personálními a hlavně programovými požadavky. A ty se například v otázkách obranné politiky, členství v NATO apod. zásadně rozcházejí s názory ČSSD. Je tedy určitě na místě hypotetická otázka, zda v zájmu zachování koalice 2+1 půjdeme na další ústupky?

A v neposlední řadě: pokud jde o hlasování, tak „hlasovací" koalice ve Sněmovně v mnoha případech již existuje: ANO, KSČM a SPD. Přičemž ČSSD k tomu určitě nepotřebují.

Jsme uprostřed vyjednávání o koalici s ANO (a KSČM). Mezi členy „tam dole" se mnohdy vzrušené diskutuje o správnosti/nesprávnosti kroků vedení ČSSD. Nejinak je tomu i v Senátorském klubu ČSSD. A mám-li být upřímný, cítíme se tak trochu stranou. Ale chápeme, že to bude Poslanecký klub ČSSD, který svými hlasy podpoří vyslovení důvěry vládě. Na druhou stranu senátoři za ČSSD nechystají žádnou revoltu proti novému vedení. Jen vyslovují nahlas svůj postoj a názor. A to chápeme, jako příspěvek do diskuse, jejímž cílem by mělo být hledání racionálních rozhodnutí. Senátoři za ČSSD pak nejednou prohlásili, že respektují předsednictvo ČSSD a chápou, jak složité je rozhodovat se. Je to prostě tak: cesta k vládě s důvěrou je prostě trnitá.

Vrátím-li se k dvěma otázkám v úvodu, pak směřování ČSSD ukáže bližší i vzdálenější perspektiva. A pokud se ptám, Cui bono?, tak mám zato (a nejsem v Klubu sám), že aktuální řešení není bohužel ku prospěchu nám. Je pro Andreje Babiše poslední nadějí, jak získat důvěru pro vládu, v jejím čele bude. Bez ohledu na to, co bude potom.

Senátor Petr Vícha
Předseda Senátorského klubu ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!