Vícha (ČSSD): Jedenáct nových bytů ve Starém Bohumíně půjde do licitace už za dva měsíce

01.08.2021 16:11

Jedenáct moderních bytů rozšíří ještě letos nabídku nájemního bydlení v Bohumíně. Město právě dokončuje komplexní rekonstrukci dvou bývalých domů s pečovatelskou službou ve Slezské ulici.

Vícha (ČSSD): Jedenáct nových bytů ve Starém Bohumíně půjde do licitace už za dva měsíce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Starosta Bohumína Petr Vícha na setkání Svazu měst a obcí ČR v Ostravě

Byty půjdou do licitace na přelomu září a října, radnice se rozhodla i přes nákladnou přestavbu objektů ponechat vyvolávací cenu na 60 korunách za metr čtvereční.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Oba domy spolu sousedí a nachází se jen kousek od náměstí ve Starém Bohumíně. „Jejich původní stav už neumožňoval je dále využívat pro účely sociální péče, objekty proto byly v posledních letech opuštěné. Zvažovali jsme jejich prodej, ale obávali jsme se vzniku soukromé ubytovny pro nepřizpůsobivé. Varianta komplexní přestavby, ke které jsme se nakonec přiklonili, je pro nás sice nákladnější, ale díky ní se nám podaří zachovat klidný charakter této lokality a rozšířit nabídku nájemního bydlení mimo rušné centrum,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Rekonstrukce za 30 milionů korun, které město hradí z vlastního rozpočtu, začala loni v dubnu, dokončuje se právě v těchto dnech. „Projekt navrací domům jejich původní historickou podobu zvenku, naopak v interiérech se kompletně změnily dispozice. Z malých pokojíčků a sociálního zázemí, které bylo umístěno na chodbách, vznikly prostorné byty včetně jednoho mezonetového. V jednom domě jich bude k dispozici sedm, ve druhém čtyři,“ uvedla Hana Kaspřáková z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Ačkoliv stavební práce ještě neskončily, obyvatelé Bohumína už netrpělivě čekají, až radnice nabídne byty v licitaci. „Zájem lidí je enormní, zaznamenali jsme v poslední době desítky dotazů, kdy a jakým způsobem je veřejnosti nabídneme. Ačkoliv každý nájemní byt před jeho licitací rekonstruujeme, tady jde o zcela nové bydlení, navíc v atraktivní lokalitě. V docházkové vzdálenosti je škola, školka, nemocnice i restaurace. Starý Bohumín je navíc ideální k procházkám do přírody či cykloturistice. Do centra města odsud jezdí pravidelně autobus, ani pěší chůzí to není daleko,“ poznamenala zastupující vedoucí odboru správy domů bohumínské radnice Kateřina Pálková.

Město už má díky finišujícím pracím konkrétní představu, kdy budou moci lidé byty licitovat. „Zařadili jsme je do plánu na konec září a začátek října. Pozitivní zprávou pro zájemce je, že nebudeme navyšovat základní vyvolávací cenu, která činí šedesát korun za metr čtvereční,“ informovala Pálková s tím, že lidé si budou moci vybrat z různých velikostí od 1+1 až po 3+1. „Největší byt má rozlohu devadesát metrů čtverečních,“ doplnila. Odlišné je i vybavení sociálního zázemí, v některých jednotkách je sprchový kout, v dalších zase vana. Součástí několika bytů je i balkon. Nájemníkům bude k dispozici 18 parkovacích míst ve dvoře. O přesném termínu a čase licitací jednotlivých bytů bude radnice informovat v průběhu srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.