Vilgus (SZ): Občané Prahy 8 drtivě odmítli hazard

14.04.2014 6:44

V sobotním referendu v Praze 8 se občané drtivě vyslovili proti hazardu (95,74 % zaškrtlo ANO nulové toleranci). Nezúčastnil se však dostatek oprávněných voličů (13,81 %), aby výsledek referenda byl pro radnici závazný. Ze zákona požadovaná podmínka minimální účasti 35 % nebyla totiž splněna. Strana zelených prosazovala a prosazuje spojení referenda o hazardu s termínem voleb.

Vilgus (SZ): Občané Prahy 8 drtivě odmítli hazard
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Děkuji všem občanům, kteří přišli k prvnímu referendu v Praze 8. Drtivý výsledek je naprosto jasným sdělením, že si občané hazard v této městské části nepřejí. Prohazardní vedení radnice však volbou nevhodného termínu udělalo vše pro to, aby referendum nebylo kvůli nízké účasti závazné,” říká Petr Vilgus, předseda klubu zastupitelů Strany zelených v Praze 8. 

„Koalice ODS, TOP09 a Suverenity/Volby pro Prahu 8 odmítla logický návrh zelených zastupitelů spojit místní referendum s volbami. Od samého počátku počítala s nízkou účastí v jarní sobotu a zlovolně zvolila tento nevhodný termín, který jde proti původnímu návrhu občanů,“ říká Štěpán Klimeš, předseda Strany zelených v Praze 8.

Právě myšlenku spojení místního referenda s komunálními volbami od počátku prosazuje také občanská iniciativa „8 bez hazardu“, která od ledna sbírá podpisy pod petici za vypsání referenda o nulové toleranci hazardu. Teprve na popud občanů a této iniciativy se rozhodlo vedení radnice problematiku teatrálně “řešit” pomocí dubnového referenda.

“Zelení dlouhodobě odmítají pouliční hazard a žádají - v souladu s názorem občanů - konec heren a kasín v Praze 8. Pokud ani drtivých 95,74 % vedení radnice nestačí k tomu, aby změnilo názor na hazard, zopakujeme si referendum v říjnu společně s komunálními volbami. Občanům doporučuji, aby ve volbách podpořili ty strany, které respektují jejich vůli v oblasti hazardu na místní i celostátní úrovni,” dodává zelený zastupitel Petr Vilgus. erny lze případně zakázat i zvolením takovým politiků, kteří herny na osmičce zruší i bez referenda," vzkázal obyvatelům Prahy 8 zastupitel SZ Petr Vigus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice