Vinklátová (SLK): Českolipské muzeum představí výstavu lukostřelců a ostrostřelců

04.03.2019 17:21

Od 15. března do konce roku bude v Galerii Chodba Vlastivědného muzea a galerie Česká Lípa probíhat výstava s názvem „Lukostřelci a ostrostřelci v České Lípě“. Expozice představí činnost a historii dvou významných českolipských střeleckých spolků.

Vinklátová (SLK): Českolipské muzeum představí výstavu lukostřelců a ostrostřelců
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

První z nich je Spolek lukostřelců, který byl založen v roce 1581. Ve své činnosti pokračoval nepřetržitě až do druhé světové války. Nejvýznamnější akcí byla vždy slavnost na Svatodušní svátky (Letnice) spojená s tzv. „střílením ku ptáku“, které se konalo kousek od hostince U lukostřelce.

„Připomínání místních tradic je jedním z významných úkolů muzeí. Lukostřelci a ostrostřelci byli váženými občany měst a obcí, kde působili. V některých městech se dnes místní snaží tuto tradici obnovit, i když dnes už jen jako připomínku, bez původní funkce,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Druhý spolek, Sbor ostrostřelců, založený oficiálně v roce 1813, pečoval v mírové době o veřejný pořádek, zákonnost a bezpečnost osob i majetku. Kromě cvičných střeleb a střeleckých slavností na Střelnici byl sbor ve svých slavnostních uniformách se zbraněmi stálou reprezentativní součástí všech oslav církevních a státních svátků i vítání důležitých návštěv až do nacistické okupace.

Kromě historie obou spolků výstava představí kuše, pušky, dřevěnou maketu orla, prapory, části uniformy ostrostřelců a drobné dary věnované spolku lukostřelců.

„Hlavním magnetem výstavy je 38 malovaných ostrostřeleckých terčů, které jsou jedinečným pramenem výtvarného charakteru a společenského poslání pro střelecké soutěže,“ prozradil Jaroslav Panáček, kurátor výstavy.

Terčový obraz tvoří celá řada námětových skupin: motivy morální či moralizující, spojené s příslovími a sentencemi, biblické náměty, výjevy z pověstí a z válek, ale i některé významné události.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…