Vinklátová (SLK): Doplňování sbírek je jednou ze základních funkcí našich muzeí

17.02.2020 8:39

Celkem 630 máchovských knih má ve svých sbírkách Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Sbírka tak patří vedle Památníku národního písemnictví a Národní knihovny k největším. Více než 120 knih z této sbírky je k vidění v expozici K. H. Máchy v Doksech.

Vinklátová (SLK): Doplňování sbírek je jednou ze základních funkcí našich muzeí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

V roce 2019 se podařilo rozšířit sbírku o 43 knih. „Doplňování sbírek je jednou ze základních funkcí našich muzeí. Kompletací a rozšiřováním sbírek se tvoří hodnota, která může být v budoucnu a často je již nyní, nevyčíslitelná. A to nejen pro badatele, ale také pro budoucí generace,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Historie rozšiřování sbírek o máchovské tituly započala koncem padesátých let minulého století. V roce 1958 byly zakoupeny jeho sebrané dopisy, vydané v roce 1922.  O dva roky později pak kniha K. Janského s názvem K. H. Mácha, vydaná v roce 1953. Knižní sbírka se začala systematicky tvořit po roce 1970 a na konci sedmdesátých let čítal fond 243 máchovských knih.

Ve sbírkách se tak nalézají různá vydání Máchova Máje a dalších děl tohoto romantického básníka. Jsou zde zastoupena také cizojazyčná vydání Máchových knih — například Máj ve slovinštině, bulharštině, ruštině, němčině, angličtině, nizozemštině, italštině, ukrajinštině, maďarštině, španělštině, lužickosrbštině či v jazyce esperanto. 

V knižním fondu jsou uloženy jedny z prvních ilustrovaných vydání Máje od Josefa Scheiwla (1872) a Bohuslava Kroupy (1881), obě vydané péčí pražského Kobrova nakladatelství. Ve fondu knihovny se nalézá i vydání Máje Braillovým písmem z roku 2008. 

Jednou z nejcennějších knih máchovské sbírky se stala v roce 2019 zakoupená publikace Máj, vydaná v Drážďanech jako bibliofilské vydání v roce 2006 v nakladatelství Edition Bubo. Rytiny zhotovil německý výtvarník a knižní ilustrátor Ernst Lewinger (1931 – 2015). Máj je poslední knihou, kterou ilustroval. 

Kolekce obsahuje také bibliofilská vydání: jednak Máchových necenzurovaných deníků z roku 1975, pod nímž jsou podepsání Oldřich Hamera a ilustrátor Jiří Kolář a také Máje s ilustracemi Vladimíra Komárka z roku 1980. Nejstarší knihou ve sbírce Máchovských tisků je kniha Cikáni, vydaná v Praze u Kateřiny Jeřábkové v roce 1857.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.