Vinklátová (SLK): Liberecká botanická zahrada bude mít nové vedení

19.10.2022 5:35 | Tisková zpráva

David Nejedlo jako staronový ředitel liberecké zoologické zahrady a Václav Lenk jakožto nový šéf zahrady botanické.

Vinklátová (SLK): Liberecká botanická zahrada bude mít nové vedení
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

O jejich jmenování rozhodli krajští radní na svém dnešním jednání. Ve funkci tak končí dlouholetý ředitel botanické zahrady Miroslav Studnička, David Nejedlo pokračuje nadále. Nově jmenovaní nastoupí na svá místa od 1. ledna 2023. Funkční období trvá 6 let.

„Především bych moc chtěla poděkovat dosavadnímu řediteli botanické zahrady Miroslavu Studničkovi, který odváděl skvělou práci. Pevně věřím, že nový ředitel Václav Lenk se bude rozvoji botanické zahrady věnovat se stejným zápalem jako jeho předchůdce. David Nejedlo, jakožto ředitel zoologické zahrady, ve své funkci zůstane i nadále,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.     

Do výběrového řízení na pozici ředitele liberecké botanické zahrady se přihlásilo 5 uchazečů. „Václav Lenk nás zaujal jasnou vizí, jak organizaci vést, otevírat ji návštěvníkům, pracovat s veřejností. Těším se na naši spolupráci,“ dodala náměstkyně Vinklátová. Václav Lenk vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Pracoval mimo jiné jako zahradník v liberecké firmě Ekoflora, nyní působí coby informatik na liberecké pobočce ústeckého Krajského soudu. Mezi jeho záliby patří například pěstování kaktusů, masožravých rostlin a orchidejí, jemuž se věnuje přes třicet let.

O pozici ředitele zoologické zahrady se ucházeli dva zájemci. „Vybrali jsme stávajícího ředitele Davida Nejedla. Má jasnou vizi rozvoje zahrady a plán její realizace. Tento plán naplňujeme za úzké spolupráce již nyní a další léta budou pro ředitele a jeho tým velmi náročná. Mohlo by se zdát, že nyní, když je zajištěno financování provozu i rozvoje zahrady, bude vše jednodušší. Je to právě naopak. Koordinace souběžně realizovaných projektů, z nich řada bude skutečně velkých, bude klást na vedení opravdu velké nároky. Věřím, že David Nejedlo s kolegy tuto výzvu zvládnou,“ vysvětlila Vinklátová.

„Jmenování nových ředitelů je dalším krokem završujícím vloni zahájený převod botanické zahrady a zoo pod Liberecký kraj a domovů seniorů ve Františkově a Vratislavicích nad Nisou pod správu statuárního města Liberec. Chceme pokračovat v rozvoji obou zahrad tak, abychom naplnili vizi učinit z nich instituce nadregionálního významu. Pevně věřím, že nám v tom David Nejedlo a Václav Lenk budou co nejvíce nápomocní,“ dodal hejtman Martin Půta.

Předsedkyní výběrové komise byla u obou konkurzů Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. U výběrového řízení na post šéfa botanické zahrady ji doplnil ještě krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek, v případě konkurzu na ředitele zoo Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. V sestavě kromě dalších zástupců krajského úřadu a statutárního města Liberce nechyběl ani ředitel Botanické zahrady Teplice Petr Šíla a ředitel Zoologické zahrady Olomouc Radomír Habáň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…