Vinklátová (SLK): Liberecký kraj odkoupí rodinný dům Karla Hubáčka

31.10.2023 6:29 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odkupu rodinného domu Karla Hubáčka.

Vinklátová (SLK): Liberecký kraj odkoupí rodinný dům Karla Hubáčka
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Mám pro vás, pevně věřím, skvělou zprávu. Liberecký kraj odkoupí od rodiny Hubáčkových rodinný dům Karla Hubáčka. V průběhu skvělé výstavy k padesáti letům Ještědu, kterou připravilo Severočeské muzeum, jsme se synem Karla Hubáčka probírali, jak chce rodina naložit s cenami, které Karel Hubáček za svůj bohatý život architekta získal. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí
A také jsem se ptala, co bude rodina dělat s domem. Vypadalo to chvilku, ale opravdu jen chvilku, že odpověď na druhou otázku nebude vypadat dobře. Potom jsme se v září hejtmanem a ředitelem Severočeského muzea sešli s bratry Hubáčkovými, kteří nám nabídli dům k odkoupení. Na stole byla, ale zase jen chvilku, otázka možného rozebrání domu, jako jediného exempláře svého druhu a uložení do depozitáře nebo koupě jiného pozemku a tam jej postavit. Nedávalo to smysl. Logické bylo nechat dům na svém místě a koupit celek. A to se také stalo. Když říkám celek, myslím tím i vnitřní vybavení s nábytkem podle návrhu Karla Hubáčka, i ceny, včetně Perretovy ceny za vysílač. Děkuji rodině Karla Hubáčka za rychlé a bezproblémové jednání.

A co máme v plánu? V první řadě ustavíme poradní sbor, složený z rodiny Karla Hubáčka, zástupců Severočeského muzea (to bude mít dům ve správě), Fakulty umění a architektury TUL, architektů a historiků architektury. S tímto týmem dobře promyslíme, jak nejlépe osobnost Karla Hubáčka autenticky v domě připomenout a jak využít prostor zahrady. Chceme se tu mimo jiné věnovat moderní architektuře.

Zdá se mi to symbolické. Pod Jizerskými horami bude žít odkaz Karla Hubáčka v domě, kde prožil většinu svého života. V domě, pro které dostal zadání, aby postavil dům ve velikosti panelákového bytu. A na druhé straně, na vrcholu Ještědského hřbetu, jeho ikonická stavba vysílače a horského hotelu.

Myslím, že Karel Hubáček, SIAL a odkaz, ze kterého troufám si říct, vycházejí dnešní úspěšní architekti našeho kraje, si zaslouží připomenutí. Liberecký kraj k tomu zítra na zastupitelstvu udělá podstatný krok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.