Vinklátová (SLK): Péči o památky přikládá Liberecký kraj vysokou důležitost

25.08.2020 22:29

Liberecký kraj dlouhodobě přispívá například na postupnou obnovu kostela sv. Josefa na Krásné nedaleko Jablonce nad Nisou. Od roku 2015 poskytl na restaurátorské práce celkem 1 115 000 korun.

Vinklátová (SLK): Péči o památky přikládá Liberecký kraj vysokou důležitost
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„V letošním roce je v kostele naplánováno restaurování západní kaple, oblouků do boční kaple a schodiště v této boční kapli. U tak mimořádných památek, jakou je kostel sv. Josefa na Krásné, mě těší, že se postupná obnova daří,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Z rozpočtu kraje poputuje na tyto účely 300 tisíc korun.

Opravy v interiérech kostela započaly již před několika roky. Před jejich zahájením bylo zapotřebí odstranit přílišnou vlhkost z kostela. V roce 2014 tak bylo provedeno vnější odvodnění spočívající v odvedení vody dešťovou kanalizací a drenážním systémem podél obvodu kostela. Díky tomu se výrazně snížila celková vlhkost včetně stěn a podlah.

V roce 2015 se mohlo začít s kompletním restaurováním nástěnných maleb presbytáře, kde je pod současnou malbou použita šablonová výmalba; dokládá to nalezený vzorek. Restaurace se dočkala malba na stropě presbytáře s figurálními malbami včetně poškozené dřevěné konstrukce a omítky klenby a vítězného oblouku. Restaurací prošel i obrazu Krista v boční kapli.

K restaurování nástěnných obrazů v lodi došlo v roce 2016. Pracovalo se na stěnách v hlavní lodi kostela. Jednalo se o čtyři nástěnné malby: obrazy Narození, Navštívení a dvakrát po dvojici apoštolů s atributy. Obrazům hrozilo zničení, u obrazu Narození se muselo i domalovávat. Zároveň došlo na obnovu malby ozdobných rámů.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13495 lidí

V dalším roce se pak pokračovalo s restaurováním nástropní malby s námětem Boha Otce a dvou nástropních štukových kytek nad lustry. Při restaurování byly nejprve sňaty nečistoty, proražená části malby byla odejmuta a poté navrácena na opravený podklad. Následně byly odstraněny přemalby a opravily se praskliny. Nakonec došlo na retuš akrylovými barvami a povrch obdržel polomatný lak s příměsí vosku. Sádrové růžice byly po očištění dotmeleny sádrovým tmelem a probarveny do původní barevnosti.

Následovala oprava stropní malby a štukové výzdoby. Nástropní malba byla zbavena prachu, konstrukce stropu byla zpevněna a uvolněná místa přichycena ke stropním trámům. Opadávající štukové rámování bylo zrestaurováno a upevněno. Rok 2019 pak přinesl restaurování výmalby stěn v hlavní lodi. Současně probíhá restaurování mobiliáře.

Barokní kostel sv. Josefa v Krásné byl postaven v letech 1756 až 1760. Stavbu kostela inicioval, její povolení u samého císaře Josefa II. zařídil a celou stavbu proplatil „lékař Jizerských hor“ Jan Josef Antonín Eleazar Kittel.

Půdorys kostela je velmi neobvyklý – do tvaru kříže. Na jižní stranu od hlavního oltáře směřují Svaté schody. Tento unikát je pouze v šesti kostelích v celé České republice. Pod těmito schody jsou uložené ostatky svatých přivezených z Říma v roce 1762 a věřící mají možnost jednou ročně po schodech vystoupat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.