Vinklátová (SLK): Poznejte kraj na Hřebenovce

12.07.2019 21:40

Nejdelší vyznačenou hřebenovou trasou v Čechách je již více než 117 let tzv. Blauer Kammweg neboli Modrá hřebenovka, která spatřila světlo světa roku 1902.

Vinklátová (SLK): Poznejte kraj na Hřebenovce
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

První část trasy Modré hřebenovky byla navržena z Ještědu na Růžový vrch. Celá hřebenová cesta měla délku přibližně 60 kilometrů a bylo pro ni dohodnuté jednotné specifické značení, nejčastěji zinkové tabulky s čtyřzubým modrým hřebenem v bílém poli.

K projektu se za krátkou dobu připojil horský spolek pro Ještědské a Jizerské pohoří spolu s Krkonošským spolkem, kteří navrhli pokračování trasy východním směrem. Z Ještědu přes město Liberec po jizerskohorském Hlubockém hřebenu směrem do Tanvaldu a po nejvyšších Krkonošských partiích, až na samotnou nejvyšší horu České republiky Sněžku.

Současná Hřebenovka má dvě větve – severní a jižní. Severní i jižní větev trasy začínají shodně na česko-polském pěším přechodu na mostě přes Jizeru v Orle v Jizerských horách.

„Hřebenovka je skutečnou mezinárodní pěší trasou. Dotýká jak české strany hor v Libereckém kraji, tak i našich sousedů v Německu a Polsku. Určitě je to také tip pro delší putování, třeba o víkendu nebo o dovolené,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Severní trasa dále pokračuje přes vrcholové partie Jizerských hor, přes Smědavu, Sněžné věžičky, Ptačí kupy a Poledník. Kolem Oldřichova v Hájích trasa pokračuje do Albrechtic u Frýdlantu, Václavic a Hrádku nad Nisou. V Hartau překračuje státní hranici a na německém území pokračuje podél jezera Olbersdorfer See a toku řeky Mandau do Oybina, na vrchol Hochwald (Hvozd), kterým prochází česko-německá státní hranice, a dále do Jonsdorfu. Na českou stranu se trasa opět vrací na hraničním přechodu Dolní Podluží/Waltersdorf, a je zakončena v Nové Huti na hranicích s Ústeckým krajem.

Jižní trasa vede z Jizerky přes Desnou, Tanvald, Černostudniční hřeben na Milíře a dále pokračuje přes Ještědský hřeben na Ještěd. Pěší trasa vede návštěvníka dále do Petrovic a končí na česko-německé hranici u Lückendorfu.

Bližší informace o jednotlivých trasách hřebenovky naleznete na https://1url.cz/KMUJr. Sledovat můžete i facebookové stránky „Liberecký kraj – cestou necestou“, sdílet vaše zážitky na Instagramu pod hashtagem #regionliberec a na Youtube Region Liberec.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.