Vinklátová (SLK): Restaurovaná miska z rubínového skla v sobě nese mnohá tajemství

23.12.2022 14:54 | Tisková zpráva

Po záboru Sudet prokazovalo nacistické Německo muzeím na nově získaném území velkorysou přízeň. Podpora Severočeského muzea v Liberci měla směřovat především k rozšíření sbírky obrazů z 18. a 19. století, tam ale zdaleka nekončila.

Vinklátová (SLK): Restaurovaná miska z rubínového skla v sobě nese mnohá tajemství
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Důkazem toho je i miska na prsteny z rubínového skla zbarvená kvalitním zlatem.

„Jednotlivé sbírkové předměty si s sebou někdy nesou zajímavé příběhy. Jak se dostaly do muzea, kdo byl jejich původní majitel, k čemu sloužily, z jaké doby pocházejí a mnoho dalšího. Je úkolem kurátorů našich muzeí, aby na základě svých vysoce odborných znalostí a zkušeností spravovali jednotlivé sbírky a zpřístupňovali je veřejnosti,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

V letech 2020 až 2022 proběhl v rámci akce Záchrana pokladů zásadní průzkum tohoto sbírkového předmětu a po něm následoval zdlouhavý restaurátorský zákrok. Po demontáži a očištění se rozpadla patka na několik větších střepů a desítky nepatrných střípků.

Restaurátorka Romana Kozáková vrátila misce její vzhled téměř v celé své původní kráse a pouze kvůli autenticitě dochovaného stavu nebylo obnoveno setřené zlacení ze stříbrné montáže. I tak však jde o velice vzácný uměleckohistorický exponát, zvláště když restaurátorský průzkum potvrdil, že se jedná o rubínové olovnaté sklo barvené s velkým podílem zlata v celé hmotě.

Pro Severočeské muzeum byl významný rok 1942, kdy získal i zmiňovanou misku na prsteny. Tehdy tam totiž doputovala umělecká díla zakoupená pod patronací říšského komisaře pro obsazené nizozemské oblasti v obchodech se starožitnostmi v Haagu a v Amsterodamu.

Mezi připomínanými dary byla kupříkladu nádherná barokní tapiserie s názvem Odevzdávání odznaků, utkaná v Bruselu podle návrhu slavného italského umělce P. P. Rubense z roku 1616, nebo právě kolekce historického skla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…