Vinklátová (SLK): Severočeské muzeum chystá výstavu o českých Vánocích v Bulharsku, obdrží dotaci od kraje

08.09.2022 5:35

Mimořádný příspěvek Severočeskému muzeu v Liberci schválila rada kraje. Činí téměř čtyři sta tisíc korun. Díky němu se s umem českých výtvarníků a designérů seznámí bulharské publikum. Muzeum totiž chystá v Českém centru v Sofii reprízu nedávné úspěšné výstavy Design Vánoc.

Vinklátová (SLK): Severočeské muzeum chystá výstavu o českých Vánocích v Bulharsku, obdrží dotaci od kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Pro Liberecký kraj je spolupráce s Českým centrem velmi významná a prestižní. Je nejstarší českou institucí svého druhu za hranicemi a patří k nejdéle působícím zahraničním kulturním organizacím v Bulharsku. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí
Rádi využijeme možnost prezentovat českou autorskou tvorbu, Severočeské muzeum a Liberecký kraj. Pro tuto prezentaci budeme mít 5 měsíců a rozhodně jich chceme využít nejen jako ukázku umění našich tvůrců, ale také pro propojení kontaktů, které budou moci následně využít,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Mimořádný příspěvek muzeu poskytuje kraj proto, že možnost uspořádat výstavu v Bulharsku se naskytla v průběhu letošního roku a schválený rozpočet Libereckého kraje pro rok 2022 s ní nepočítal. Jeho přesná výše činí 389.940 korun. Výstava se uskuteční od 1. října tohoto do 28. února příštího roku. Letos představují výdaje projektu 368.920 korun, v roce 2023 celkem 21.020 korun. 

Výstava, kterou Severočeské muzeum v Liberci uvedlo na přelomu let 2011 a 2022, byla úspěšnou expozicí. Představovala porovnání historických vánočních ozdob s aktuálními tvůrčími přístupy a přinesla křehkou krásu, lehkost, bizarnost, tvarovou i materiálovou rozmanitost těchto tradičních dekorativních předmětů spojených s Vánocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce